Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Marianne Dubuc: Boven op de berg

door Jan Van Coillie

3+ - Sinds het overweldigend tedere De leeuw en het vogeltje (2014) is het uitkijken naar nieuw werk van de Canadese Marianne Dubuc. Boven op de berg lost dat ‘uitkijken’ helemaal in. Opnieuw levert Dubuc een intiem en integer prentenboek af, met een hechte integratie van tekst en beeld.
 
Mevrouw Das maakt elke zondag een wandeling naar de top van de berg. Ze is oud maar nog kranig en vooral heel lief. Ze helpt wie haar nodig heeft en deelt ‘alles met iedereen’. Op een keer leert ze de kleine Kiki kennen, die graag meewil naar de top. Dat kan, want voor mevrouw Das mag leeftijd geen belemmering zijn om iets te proberen, al moet je er wel aan toe zijn. Tijdens de tocht leert mevrouw Das aan Kiki belangrijke dingen: dat je goed moet luisteren, anderen moet helpen en dat het leven bestaat uit keuzes maken… en dat je daarbij je hart moet volgen. Eenmaal boven voelen ze zich beiden heel erg klein, of zoals mevrouw Das het poëtisch uitdrukt: ‘zo klein als een sterrenfonkeltje op een dauwdruppel.’ Sindsdien trekken de twee heel wat zondagen naar boven. 
 
Dan kantelt het verhaal, net als het leven zelf, en is het Kiki die mevrouw Das moet helpen als de tocht steeds lastiger voor haar wordt, tot ze op een dag zegt liever thuis te blijven. Dan vertelt Kiki haar over wat ze onderweg zag en brengt ze nieuwe schatten mee. Kiki vindt ten slotte een nieuw pad én een nieuwe vriend om mee te delen.
 
Het verhaal is heel eenvoudig, maar net die eenvoud charmeert en zorgt ervoor dat de lessen in het verhaal heel vanzelfsprekend overkomen. Net als de vriendschap tussen oud en jong en de natuurlijke gang van het leven, waarbij oude mensen hun levenswijsheid doorgeven en de jeugd nieuwe paden inslaat en tegelijk tradities verderzet.
 
De illustraties in aquarel en potlood zijn van een even sprekende eenvoud als de tekst. De zachte kleuren en de vermenselijkte dieren doen denken aan het werk van E.H. Shepard (o.a. De wind in de wilgen), Kitty Crowther of Patsy Backx. Dubuc zorgt voor een aangenaam ritme, waarbij ze paginavullende prenten afwisselt met een of meerdere kleinere illustraties op het witte blad. De dubbele prenten tussendoor zorgen voor momenten van rust, bijvoorbeeld bij een meer tijdens de tocht of op de top van het Suikerbrood, zoals de berg heet. Sommige prentjes geven ook informatie mee, bijvoorbeeld over eetbare of gevaarlijke paddenstoelen of een volmaakte wandelstok.
 
Rustig en blij word je van dit boek, dat op poëtisch-filosofische wijze antwoorden geeft die relevant zijn voor het leven. ‘Waarom hebben bomen bladeren?’ ‘Om te zwaaien naar de zon.’ En ‘Waar gaan de mieren naartoe?’ ‘Steeds maar vooruit’, zoals het leven, jawel.
 
Marianne Dubuc: Boven op de berg, Querido, Amsterdam 2019, 80 p. Vertaling van Le chemin de la montagne door Jacques Domen. ISBN 9789021414782. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri