Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

Maayken Koolen: Morgen gaan we verhuizen

door Jan Van Coillie

Maayken Koolen studeerde af aan de schrijversvakschool, richting poëzie. Daarvóór volgde ze de richting beeldhouwen aan de kunstacademie. In het prentenboek Morgen gaan we verhuizen zet ze beide ervaringen in.  

Voor haar tekenwerk hanteert ze een gemengde techniek met onder meer waterverf en wasco. Het opvallendst zijn de doorschijnende figuren en objecten, waardoorheen je de omtrekken van andere voorwerpen kunt ziet. Nog opvallend zijn de drukke composities: de kamer van Oscar staat vol knuffels en auto’s, de keuken overvol spullen en de woonkamer werkelijk boordevol. Dat is niet zomaar. Oscar en zijn mama gaan namelijk verhuizen. Natuurlijk neemt hij zijn lievelingsdier mee: de kameleon Sam. Op het moment dat hij die in de speciaal ervoor gemaakte doos wil stoppen, blijkt Sam verdwenen.
 
Oscar begint een wanhopige zoektocht en natuurlijk kan de kijker meezoeken. Dat is een hele uitdaging: Sam is ‘kampioen verstoppertje’, als kameleon kan hij zijn kleur aanpassen aan de omgeving. Komt daarbij dat elke ruimte overvol staat. Een leuke vondst is dat vooral Sams oog je helpt om hem te vinden. Overigens heeft Maayken Koolen al wat ervaring in het genre: ze publiceerde eerder meerdere zoekboeken, waaronder De ontvoering van Mona Lisa en De schat van schele karel (Clavis, resp. 2012, 2013)
 
De verhuiscontext is  heel herkenbaar, net als Oscars angst als hij Sam kwijt is, een gevoel dat ook goed in beeld is gebracht. Op zeker ogenblik werd ik wel even uit het verhaal getild, toen Oscars mama voorstelde een ander dier te kopen of een raceauto met afstandsbediening ter vervanging van Sam, een voorstel dat toch wel vragen oproept.
 
Morgen gaan we verhuizen is een speels zoekboek, waarin de zoekopdracht goed geïntegreerd is in het verhaal, zonder dat die echt verrassend of origineel in beeld of onder woorden is gebracht.
 
Maayken Koolen: Morgen gaan we verhuizen, Querido, Amsterdam 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789045126838. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri