Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2023

Herman van de Wijdeven, Françoise Beck (ill.): Ik blijf, als het mag

door Henk van Viegen

3+ - Maurice de krokodil is op een dag, moe, aan komen lopen in het bos, een vreemde plek voor hem eigenlijk (niet dat een 3-jarige dat raar zou vinden). Niemand lijkt er bezwaar tegen te hebben dat hij besluit te blijven, vooral omdat je wel lol met hem kan hebben. Je kunt op zijn buik zitten als hij drijft en hij kan voor veerman spelen. De meeste andere dieren worden gepresenteerd in stelletjes, een paar daarvan met jonkies. Onder de grond zie je mol in z’n holletje zitten, knus, maar wel in z’n eentje.
 
Dan gaat het hard waaien, er is storm op komst. Alle dieren vluchten naar hun nesten en holen. Er is nergens plaats voor de krokodil. Mol ziet Maurice niet, maar wordt aanvankelijk wel gek van diens heen-en-weergeloop. Tot hij hem niet meer hoort, en zich zorgen begint te maken. Dan klinkt er een dreun, en ook gehuil, dikke tranen plengt Maurice. Mol maakt een enorm hol voor hen samen.
 
Het verhaaltje is niet overal even consistent. Er is bij voorbeeld voldoende water voor de krokodil, maar als het stormt, zou het daar ineens al te vol zijn. Er wordt verteld in beeld en met tekst. Illustrator en auteur werkten al eerder samen in Becks debuut Onder de wol. Niet iedereen was overtuigd van de noodzaak van de tekst, die slechts hier en daar echt iets toevoegde. Ook in deze nieuwe samenwerking is het op het randje. Cover en titelpagina geven (ook bij het eerste boek) wel aan dat het vooral om de prenten gaat. De simpele versjes, met het gemakkelijkste eindrijmschema (abcb), kunnen op sommige plekken best gemist worden. Maar goed, je zou kunnen zeggen dat ze de voorleesvaart erin houden.
 
De illustrator zorgt er meteen op de eerste dubbelpagina voor dat er van alles te zien is. Er is een bovenwereld met allerlei paartjes, jonkies, gefladder en gezwem, en een wereld onder de grond, met een (muizen?)nest en het hol van mol. Als Beck mol volgt die probeert Maurice te traceren, legt ze van alles naast zijn gang: een grote theepot, bloemen in een vaas, een paar knekels of een lijkje, een paar hakschoenen, een visgraat. Ze zijn er vrij simpel getekend neergelegd, en verhogen het actieve kijken. De huishoudelijke elementen vind je op de een na laatste pagina terug in mols hol.
 
Beck is op haar best op de prenten waar je alleen Maurice ziet, gevangen in de kracht van de storm. Met stevige en functionele blauwe potloodvegen en een klein rood parapluutje toont ze zijn nietigheid, juweeltjes zijn het. Ook fraai is de bovengrondse ontmoeting van mol en Maurice. Op de linker pagina staat de krokodil, een en al blijheid, rechts steekt mol boven het net door hem gemaakte grote hol uit, een bruine hoop op het vrolijk-groene gras. De storm is gaan liggen. Helaas weet de illustrator geen originelere slotprent te verzinnen dan de twee dieren verzaligd, mol in Maurice’ schoot, kijkend naar de maan. Dat happy end-beeld kennen we nu wel.
 
Het boek verscheen eind oktober 2022, ruim op tijd dus voor de decembermaand en te gebruiken als alternatief kerstverhaal. Er is echter ook nu meer dan voldoende actueels aan. Je kunt het heel goed inzetten om iets te vertellen over de Oekraïners en anderen die op de vlucht waren om zich hier (een poosje) te vestigen. De titel nodigt ook uit tot deze lezing. Maar ook zonder dat valt er genoeg aan dit verhaal te beleven.  
 
Françoise Beck, Herman van de Wijdeven: Ik blijf, als het mag, Querido, Amsterdam 2022, 36 p. : ill. ISBN 9789045126258. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri