Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Tjibbe Veldkamp, Gustav Dejert (ill.): De lekker lange agent

door Frauke Pauwels

4+ - Wie De lekker lange agent in handen krijgt, zou zomaar kunnen denken dat het om een heruitgave van een boek uit de jaren ’60 gaat, was het niet dat Tjibbe Veldkamp stilaan als bekend prentenboekenmaker gaat gelden. Zijn boeken, waaronder de reeks rond Agent en Boef worden geregeld genoemd als het erom gaat ook van jongens enthousiaste boekenliefhebbers te maken.   
Ook in dit boek krijgen die een hoofdrol, samen met het meisje Janet. Alle drie willen ze graag agent worden, maar geen van hen is groot genoeg. Dan dient zich op het politiebureau een ‘lekker lange man’ aan, die prompt aan testen wordt onderworpen: verkeer regelen, poesjes redden en… de Drie Diefjes vangen. In een heerlijke omkering lukt dat de lekker lange man ook —al wordt hij daarbij telkens net een kindje korter.
 
De ondeugende eenvoud van het verhaal is Gustav Dejert op het lijf geschreven. Dat is opvallend, want de Zweedse illustrator tekende nooit eerder voor een prentenboek. Zijn werk bleef tot nu beperkt tot opdrachten voor reclame en tijdschriften en valt binnen de vintagestijl die al even zo populair is. In De lekker lange agent werkt dat uitstekend: het kleurgebruik, de grote geometrische vlakken en spaarzame details vatten precies de juiste sfeer van slapstick, achtervolging en verwarring.  
 
Opvallend is trouwens dat Dejert niet alleen qua stijl enkele decennia eerder te situeren is, maar ook in wat hij afbeeldt. Op het bureau van de politiechef prijkt bijvoorbeeld een ouderwetse telefoon met hoorn en auto’s hebben een duidelijk andere lijn dan vandaag. Leuk is hoe details in de tekening de plot prijsgeven: het voorgelezen kind kan slimmer zijn dan de hoofdagent. Zo raakt het meteen vertrouwd met de technieken die nog vaak in zijn of haar leesleven spanning en humor zullen genereren, de dosering van informatie en de wisselwerking tussen tekst en beeld.
 
Een pretentieloos maar geslaagd - en genderneutraal - prentenboek voor de jonge lezer.
 
Haarlem : Gottmer 2016, ill. ISBN 9789025765521. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri