Misdaad

Julie Hastrup: De blinde vlek

door Anja Goyens

Thrillerauteurs maken graag gebruik van een terugkerend hoofdpersonage (doorgaans iemand van de politie of een journalist). Dat is bij Julie Hastrup niet anders. In het Deens zijn er van haar hand intussen vier boeken verschenen met rechercheur Rebekka Holm in de hoofdrol. Voor de Nederlandse vertalingen zijn we met De blinde vlek (2014) pas aan deel twee toe, na Een doorn in het oog. Aan het begin van dit tweede deel heeft Rebekka net een carrièreverandering achter de rug: ze is van de Nationale Recherche overgestapt naar de Regionale Recherche. Het wordt echter al snel duidelijk dat deze overstap voor haar niet het begin zal betekenen van een rustiger leven — en de vraag is ook in welke mate ze die rust eigenlijk wel wil.
De blinde vlek begint met de moord op Kissi Schack, een maatschappelijk werkster die zich al jarenlang inzet voor mishandelde allochtone vrouwen. Ze is onder meer actief bij een blijf-van-mijn-lijfhuis, komt regelmatig in de media en lijkt door iedereen geliefd te zijn — behalve door de allochtone mannen wier vrouwen ze in bescherming neemt. Het lijkt er dan ook op dat de politie het in die richting zal moeten zoeken, maar al snel duiken er heel wat andere denksporen op die verder onderzoek verdienen, en een aantal mensen uit Kissi’s omgeving gedraagt zich op een manier die als verdacht omschreven zou kunnen worden. Een buitenlandse man die lid was van Kissi’s hondenclubje bijvoorbeeld, die aan posttraumatisch stresssyndroom lijdt. Of de nieuwe mannelijke partner van Kissi’s ex-man, die zich als homo outte na een jarenlang huwelijk waaruit twee kinderen voortkwamen. Of de vrouw van een van Kissi’s collega’s, die met lede ogen toekeek hoe haar man meer naar Kissi verlangde dan naar haar. Kandidaten genoeg, en toch komt de ontknoping uit onverwachte hoek. Intussen loopt bij de Regionale Recherche nog een tweede groot onderzoek naar een serieverkrachter. Het hele team heeft dus de handen vol.
Met zijn bijna vierhonderd pagina’s houdt De blinde vlek de lezer wel even zoet. Jammer genoeg krijg je bij momenten het gevoel dat het allemaal iets sneller had mogen gaan. Hastrup neemt haar tijd om de verschillende plotlijnen uit te werken en de personages te ontwikkelen. Desondanks blijven de meeste personages tamelijk vlak: in de meeste gevallen volstaan een vijftal kenmerken of trefwoorden om een personage te omschrijven. Dat zorgt regelmatig voor herhalingen die het ritme van het onderzoek wat doorbreken in plaats van het privéleven van de personages boeiend te maken. De blinde vlek is een onderhoudende thriller die weet te verrassen met zijn ontknoping, maar uiteindelijk niet boven het maaiveld uitsteekt.

Julie Hastrup, De blinde vlek, Cargo Amsterdam, 2014, 379 p., € 19,9. ISBN 9789023484974. Vert. van: Det blinde punkt door Lammie Post-Oostenbrink. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri