Misdaad

Steffen Jacobsen: Trofee

door Anja Goyens

Trofee van Steffen Jacobsen is alweer een vuistdikke Scandinavische thriller die de lezer talrijke uren zoet zal houden. De auteur is ditmaal een Deen, die met dit boek niet aan zijn proefstuk toe is. Wél is Trofee het eerste boek van hem dat in het Nederlands verschijnt. En die eerste introductie is flink choquerend: centraal in dit boek staat het thema ‘mensenjacht’. Rijke snuiters die op zoek zijn naar de ultieme kick en die hun geweten al lang in de vuilnisbak hebben gekieperd, krijgen de mogelijkheid om in desolate Scandinavische landschappen op ‘safari’ te gaan en een unieke trofee te bemachtigen: ze jagen niet op bedreigde diersoorten maar op menselijke slachtoffers.
Het boek begint wanneer na de dood van een rijke zakenman een cd met een filmpje opduikt waarop zo’n mensenjacht is vastgelegd. De dochter van de zakenman roept de hulp in van Michael Sander, een ervaren privédetective. Zij wil weten of haar vader echt aan deze gruwelijkheden heeft deelgenomen, en ze wil ook weten wie het slachtoffer is dat in het filmpje te zien is, zodat (uiteraard anoniem) een financiële vergoeding kan voorzien worden voor de nabestaanden. Parallel loopt het verhaal van rechercheur Lene Jensen: zij krijgt de opdracht om de dood te onderzoeken van een oorlogsveteraan die zich een dag na zijn huwelijk van het leven beroofde. Uiteraard blijkt er een link te bestaan tussen de veteraan en de mensenjacht. Wanneer Lene en haar dochter zelf in gevaar komen, moet de politievrouw met Michael Sander samenwerken om de nietsontziende moordenaars te stoppen.
Trofee is zeker een onderhoudend boek dat aangenaam leest. Er zit voldoende spanning in het verhaal, de hoofdstukken zijn kort genoeg om de vaart erin te houden en de setting verandert vaak genoeg om voor dynamiek te zorgen. Jacobsen bouwt zijn plot zorgvuldig op, zodat de lezer steeds nieuwsgierig blijft. Misschien een beetje té goed uitgedacht is de finale van het boek, waarbij Jensen en Sander een valstrik zetten voor de moordenaars: deze episode is te lang uitgesponnen en hier en daar ongeloofwaardig. De laatste twist die het verhaal krijgt, nadat al langer werd gesuggereerd dat de bedoelingen van Sanders opdrachtgeefster misschien niet honderd procent zuiver waren, is zeker verrassend maar misschien toch iets té duidelijk het finale puzzelstukje dat op zijn plaats valt. Zo werkt het in het echte leven doorgaans niet. De vraag is dan in hoeverre thrillers trouw moeten zijn aan het echte leven.
Trofee is een goed doordacht en vlot geschreven boek dat niet terugschrikt voor gruwelijke thema’s. Hier en daar worden er wat clichés over de pagina’s gestrooid en is er misschien nét iets te weinig ruimte voor doodnormaal menselijk falen en toeval. Maar dat zijn allicht details in een verder onderhoudend en goed opgebouwd boek.

Steffen Jacobsen, Trofee, Cargo Amsterdam, 2014, 445 p., € 19,9. ISBN 9789023488934. Vert. van: Trofæ door Carla Joustra. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri