Vertaald proza

Eric-Emmanuel Schmitt: De vrouw in de spiegel

door Jan Baes

Rond drie vrouwen (Anne, een maagd uit het middeleeuwse Brugge, Hanna, een rijke burgervrouw in het Wenen van Sigmund Freud, en Anny, een Hollywoodactrice op de dool) construeert de uiterst productieve Frans-Belgische auteur Eric-Emmanuel Schmitt een ingenieus drieluik dat de drie levenslopen aan het einde zal verbinden. Anne (‘Ik heb het gevoel dat ik anders ben’) vlucht de dag van haar huwelijk naar het bos nabij Sint Andries en wordt door de monnik Braindor, die in haar een kind van God ziet (‘zuiver, onbevlekt en zonder zonde’) weer naar huis gebracht. Nadat ze een mensenetende wolf heeft getemd wordt ze door de inwoners van de stad op handen gedragen en als heilige vereerd. Eens begijn worden haar echter ketterse gedachten aangerekend. Hanna (‘vrouwen leggen zich bij alles neer’) trouwt een van de beste partijen van de stad, maar kan zich niet vinden in het steriele huwelijk, dat bovendien kinderloos blijft. Ze leert de psychoanalyse kennen, gaat de ware toedracht achter haar verzameldrift voor glazen bollen, ontdekken en komt bij andere mannen seksueel tot leven. Anny (‘je gedraagt je als een slet, maar je bent het niet’) is een jonge, succesvolle actrice die in de valse wereld van de filmindustrie moeilijk overeind kan blijven en verhangen raakt aan drugs, seks en alcohol. Door haar liederlijke leven dreigt ze van haar voetstuk te vallen. Het verhaal van Anne, opgetekend door Hanna, zal uiteindelijk door Anny gelezen worden en haar aanzetten om uit de vicieuze cirkel te ontsnappen waar ze in terecht is gekomen.
Drie verhalen van vervreemding in een samenleving die geen oog heeft, noch enig begrip kan opbrengen voor de specifieke verlangens van vrouwen. De problematiek, bekeken vanuit diverse hoeken en tijdkaders, is zeker niet oninteressant en wordt bijwijlen diepgravend uitgewerkt. Als succesvol bestsellerauteur bespeelt Schmitt zijn geliefkoosde thematiek, met name de kracht die uitgaat van geloof, hoop en liefde. Door zijn expliciete schrijfstijl (die weinig behoefte heeft aan suggestie of nuance) en een sterk compositorisch vermogen slaagt hij er telkens in vlot lezende romans te produceren met een boodschap die in zijn eenvoud makkelijk een ruim publiek zal aanspreken.


Eric-Emmanuel Schmitt, De vrouw in de spiegel, De Geus Breda, 2013, 445 p., € 19,95. ISBN 9789044525229. Vert. van: La femme au miroir door Floor Borsboom

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri