Vertaald proza

Albertine Sarrazin, Patti Smith (inl.): Het sprongbeen

door Jan Baes

Bij haar ontsnapping uit het tuchthuis breekt de delinquente negentienjarige Anne een beentje in haar voet, het sprongbeen geheten. Ze wordt geholpen door Julien, een knappe jonge inbreker, die haar eerst bij zijn moeder onderbrengt en later bij een bevriend echtpaar dat haar onder een valse naam naar het ziekenhuis zal voeren. De pijn blijft immers aanslepen en wat men eerst voor een fikse verstuiking aanzag, blijkt een uiterst gecompliceerde breuk te zijn die meerdere operaties noodzakelijk maakt. Julien is in die tijd meestal afwezig, maar komt zo nu en dan opdagen om het pensiongeld te betalen... en om de liefde te bedrijven. Wanneer de spanningen te hoog oplopen, brengt Julien haar naar een nieuw onderduikadres in Parijs, maar ook daar wordt het voor de onberekenbare en wispelturige Anne te bar. Ze besluit haar oude beroep van prostituee weer op te pakken in afwachting op het nieuwe leven dat ze met haar eerste en enige liefde hoopt te beginnen.
Met deze en nog twee andere (La cavale en La traversière) op haar eigen turbulente leven geïnspireerde romans (ze zal ruim acht jaar van haar nog geen dertigjarige leven in de gevangenis doorbrengen) veroverde Albertine Sarrazin (Algiers 1937- Montpellier 1967) stormenderhand une place de choix in de Franse literatuur. Een plaats die ze op basis van haar gedreven stijl, rauw en efficiënt maar ook verrassend origineel en beeldend, verdiende. De vergelijking met haar generatiegenoot — en gevangenisboef — Jean Genet drong zich op, maar werd uiteindelijk in de literatuurgeschiedenis van haar land niet echt gehonoreerd. Volkomen onterecht, zoals nog maar eens blijkt uit deze uitstekende vertaling van een roman die getuigt van authenticiteit en talent. De doorleefde getuigenis van Patti Smith in het voorwoord doet het verhaal alle eer aan.

Albertine Sarrazin, Patti Smith (inl.), Het sprongbeen, De Bezige Bij Amsterdam, 2013, 254 p., € 19,9. ISBN 9789023476863. Vert. van: L'astragale door Nelleke Van Maaren. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Alkibiades

Ilja Leonard Pfeijffer

Bedrog

Joeri Felsen

Net echt

Saskia de Coster

Paul Van Ostaijen, de dichter die de wereld wilde veranderen

Mathijs De Ridder

Poel

Claire-Louise Bennett

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Nout & ik in de razende ruimte

Fleur Doornberg-Puglisi, Aron Dijksma (ill.)

Onderstroom

Goedele Ghijsen

Rozen voor de zwijnen. De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel

Ted van Lieshout

Vonk

Tim Tilley

Vuurtorenbeer

Mathilde Stein, Piet Grobler (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri