Nederlands proza

Peter Minten: Het aarzelen van de tijd

door Katja Feremans

Ontkomen aan het leven waarin ze verzeild zijn, dat wil het merendeel van de personages in de veertien korte verhalen in Het aarzelen van de tijd. Tussen de vaak zwijgzame echtelieden is de spanning te snijden. Nu eens is de man het gekooide dier dat onder het wel of niet uitgesproken juk van zijn oppassende vrouw lijdt, dan weer is zij uitgekeken op haar rol. Maar makkelijk is het niet om uitgewoonde dromen in te ruilen voor iets nieuws, zo blijkt. Zelfs de globetrotters die hopen hun leven te herbeginnen in exotische oorden, komen vroeg of laat bedrogen uit.
Veruit de meest geslaagde vluchtweg vindt Martine in ‘Een dag zonder nieuws’. Haar man brengt hun twee zonen naar school, terwijl zij in de ochtendfile richting kantoor schuift. Plots merkt ze dat de bestuurder van de Golf voor haar in zijn achteruitkijkspiegel bij haar binnenkijkt. Blikken schieten heen en weer, een telefoonnummer wordt uitgewisseld, de twee belanden in een hotel. Een schuldgevoel houdt Martine niet over aan haar buitenechtelijke escapade, integendeel. Opgeruimd concludeert ze dat ze haar ‘vermoeide Mark’ van een zware last bevrijdt, want hij hoeft nu niet langer de man van haar leven te zijn. Positiever dan dit wordt het niet in Peter Mintens beklemmende debuut. De doodlopende straten waarin de personages zich vastrijden, zijn herkenbaar. De manoeuvres die ze maken om weer uit de sleur en de relatiemoeheid te komen, zijn dat veel minder. Zo is er Benny, de dikke kale jager uit het geslaagde ‘Hoogland’. In een afgelegen motelletje observeert hij Tom en Britt. In haar harde blik leest Benny hoe het koppel afstevent op een relatie die even verzuurd is als die tussen hem en zijn vrouw. Alleen de kruisboog die zij Benny gaf, houdt hen op een perverse manier nog samen. Want enkel als dierendoder krijgt hij van haar nog een beetje respect. En dus werd hij haar vinger aan de trekker, ook al heeft hij een afkeer van jagen.
De verhalen zijn ontstellende illustraties van het onheil dat uit onmacht voortkomt. Acht ervan verschenen in een oudere versie al in Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften, waaronder De Brakke Hond en Extaze. Minten studeerde communicatiewetenschap in Leuven en journalistiek in Brussel. Zijn taal is helder, zijn stijl bondig. Zo bondig, dat er heel wat ongezegd en daardoor ongrijpbaar blijft. Tot de soms bevreemdende ongrijpbaarheid draagt ook het snelle tempo bij waaraan telkens weer andere koppels in hooguit tien bladzijden hun opwachting maken. Verschillende van de verhalen doen dan ook denken aan ijsbergen: je krijgt de top te zien, naar de basis onder water blijft het vooral raden.

Peter Minten, Het aarzelen van de tijd, De Geus Breda, 2013, 125 p., € 14,9. ISBN 9789044531244

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri