Misdaad

Phil Hogan: De wraak van meneer Heming

door Karen Vandyck

De wraak van meneer Heming is geen alledaagse thriller. Er valt wel een dode, maar actie en fysiek geweld is niet het belangrijkste in dit boek. Het ontzettend ongemakkelijke verhaal kruipt langzaam onder je huid en blijft er nog een tijdje zitten, want het zal je zelf maar overkomen…
Hoofdpersonage William Heming is een succesvol makelaar die al tientallen huizen verkocht heeft. Hij kende geen gemakkelijke jeugd: zijn moeder overleed toen hij nog een kind was, waarop zijn vader hertrouwde met zijn tante. Die stak haar tijd liever niet in Heming en ze regelde voor hem een baantje op een makelaarskantoor. Nadat de eigenaar met pensioen ging, liet die het kantoor na aan zijn jonge pupil. Heming is een onopvallende man, maar een toegewijde makelaar, en wordt door zijn klanten geapprecieerd omwille van zijn beroepsernst en vakkennis. Wat zijn klanten echter niet weten, is dat Heming van elk van de huizen in zijn portfolio de sleutel kopieert zodat hij, wanneer de eigenaars niet thuis zijn, ‘zijn’ huizen een bezoekje kan brengen en kan rondsnuffelen in het privéleven van zijn klanten.
Het verhaal wordt helemaal verteld vanuit het perspectief van meneer Heming, waardoor er een grote betrokkenheid ontstaat: je ziet de wereld door de ogen van de dader. Bij het begin van het verhaal wordt er in een van de huizen een lijk gevonden. In de daaropvolgende hoofdstukken vertelt Heming wat er gebeurd is, maar evengoed dwaalt hij af naar zijn jeugd- en schooljaren. Zo kom je beetje bij beetje meer te weten over deze bijzondere figuur en zijn verleden. Het is een goede zaak dat debutant Phil Hogan de informatie slechts mondjesmaat prijsgeeft. Bovendien blijkt Heming ook niet altijd een eerlijke verteller. Hij is een voyeur die mensen bespiedt en dan in hun huis gaat ontbijten. Door het ik-vertelstandpunt word je medeplichtig aan zijn voyeurisme. Je zou niet mogen sympathiseren met Heming, maar Hogan weet van hem een fascinerende schurk te maken, die wat doet denken aan Mr Ripley van Patricia Highsmith.
De grote sterkte van De wraak van meneer Heming is de alledaagsheid waarmee de gebeurtenissen beschreven worden. William Heming is een personage dat echt zou kunnen bestaan en doet je wel even nadenken over wie er allemaal toegang heeft tot je huis, toch de plek waar je je het veiligst voelt. Journalist Hogan beschrijft de gebeurtenissen en acties van meneer Heming op een ongekunstelde, haast luchtige manier. Dit debuut is geniaal in zijn eenvoud en alledaagsheid en je wordt er zowaar een beetje paranoïde van. Benieuwd wat Hogan nog allemaal in petto heeft voor zijn tweede boek.


Phil Hogan, De wraak van meneer Heming, Van Holkema & Warendorf Houten, 2014, 302 p., € 19,99. ISBN 9789000330423. Vert. van: A pleasure and a calling door Mariëtte Van Gelder. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri