Misdaad

Sara Blaedel: Het dodenspoor

door Karen Vandyck

Het dodenspoor is na Chatprinses en De vergeten zusjes de derde thriller van de Deense Sara Blaedel die naar het Nederlands werd vertaald. Nochtans is het boek reeds het achtste deel in de serie rond rechercheur Louise Rick. Doordat de vorige boeken (nog) niet allemaal vertaald werden, mis je natuurlijk achtergrondinformatie over de personages en gebeurtenissen. Gelukkig zijn de delen ook afzonderlijk te lezen.
Louise Rick is nog maar pas teruggekeerd uit ziekteverlof (na een schietincident in De vergeten zusjes) wanneer de tiener Sune Frandsen vermist raakt in Havslø. Pittig detail is dat Ricks vriend Klaus jaren geleden zelfmoord pleegde in hetzelfde dorp. Rick heeft echter nooit in de hypothese zelfdoding geloofd, en de confrontatie met Klaus' voormalige vrienden haalt bij haar heel wat herinneringen uit het verleden naar boven. Een van hen, de dorpsslager, blijkt de vader van Sune te zijn. Bovendien is hij ook actief lid van de Odinisten, een groep mannen die de natuurgoden aanbidden en regelmatig rituelen houden in het bos waar Sune vermist raakte. Bij haar zoektocht naar de jongen wordt Rick bijgestaan door haar collega Eik Nordstrom, met wie ze niet alleen professioneel een goede relatie heeft.
In tegenstelling tot in De vergeten zusjes hebben Rick en Nordstrom in Het dodenspoor iets meer om het lijf. Enerzijds omdat we hen al wat beter kennen, anderzijds omdat ze beter uitgewerkt zijn. Hun interactie is veel natuurlijker, waardoor je sympathie voor hen groeit. Blaedel kiest ervoor om al snel de ware toedracht achter Sunes verdwijning op tafel te gooien en ook wie daarvoor verantwoordelijk is. Ondanks het feit dat er nog een paar andere misdaden gepleegd worden, loopt Het dodenspoor niet over van spanning. Het verhaal vloeit langzaam voort en focust eerder op de psychologische kant van de verdwijning en de interactie tussen de personages. Pas op het einde komt er echt actie en vaart in het verhaal, alsof Blaedel plots beseft dat een boek ook een einde nodig heeft. In flashbacks geeft de schrijfster informatie uit het verleden prijs, zodat de verhaallijn rond de zelfmoord van Klaus en de verdwijning van Sune langzaam naar elkaar toelopen.
Blaedel heeft een prettige schrijfstijl en het boek leest als een trein. Het dodenspoor kan zich niet meten met de top in het genre, maar nestelt zich in de brede middenmoot van aangenaam lezende thrillers.


Sara Blaedel, Het dodenspoor, De Geus Breda, 2014, 349 p., € 17,5. ISBN 9789044533712. Vert. van: Dødesporet door Femke Blekkingh-Muller

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri