Nederlands proza

Frank Gunning: Meisje van glas

door Lieselot Van Maldeghem

Hanna en Eva vormen een ‘gespiegelde eeneiige tweeling’: alles wat bij Hanna links zit, zit bij Eva rechts. Eva lijdt namelijk aan situs inversus, een aandoening waarbij het hart aan de rechterkant zit. Wanneer ze niet in het ziekenhuis ligt, houden haar ouders haar angstvallig binnen om een longontsteking te vermijden. Eva is cynisch, berekenend en heeft weinig vrienden. Haar gevoelens houdt ze zo veel mogelijk voor zich. Terwijl Eva op ontdekking gaat in de ‘binnenwereld’ verkent haar zus het ‘buitenleven’. Hanna heeft een extraverte persoonlijkheid en een druk sociaal leven. De zusjes zijn in alles elkaars tegengestelde en dat verbindt hen. Wanneer ze een poging doen om toe te treden tot elkaar wereld en elkaar eindelijk helemaal te begrijpen, verdwijnt Hanna spoorloos.
Het verhaal wordt repetitief en in de ik-vorm verteld door drie verschillende vertellers die geleidelijk het mysterie van Hanna’s verdwijning onthullen. In het eerste en het laatste hoofdstuk is Eva aan het woord. De lezer beleeft zowel Hanna’s verdwijning als de opheldering ervan door haar ogen. In een tweede hoofdstuk leren we Flo kennen. Hij werd ooit verliefd op Eva en ziet in haar de ideale vrouw. Het derde hoofdstuk wordt verteld door een man met afasie, die in een rolstoel zit als gevolg van een beroerte. Hij wordt mishandeld door zijn eigen zoon, die door het leven gaat onder het pseudoniem 'Strijdvloed'. Strijdvloed staat erom bekend dat hij kleine jongens seksueel belaagt in het bos. Flo kan daarover meepraten. Elke verteller heeft een eigen geschiedenis, die gedeeltelijk overlapt met die van de anderen. Via kleine flashbacks en schijnbaar triviale anekdotes leer je hen kennen. Hanna spookt nu eens als afwezige aanwezigheid, dan weer als aanwezige afwezigheid door de hoofdstukken. Tegenover Hanna's sublieme schoonheid staat Strijdvloed, een perverse pedofiel met psychotische neigingen. Doordat deze twee personages geen eigen hoofdstuk kregen, krijg je ook weinig inzicht in hun persoonlijkheid, waardoor ze zich als extremen tot elkaar verhouden: de prinses en het monster. Alle andere personages bewegen zich in dit spanningsveld.
Frank Gunning hanteert in zijn debuut een heldere en vlotte vertelstijl, met goed uitgewerkte metaforen en natuursymboliek. Het verhaal is tot in de puntjes uitgedacht en doet soms denken aan Het parfum van Patrick Süskind. De niet-chronologische verhaallijn creëert de nodige verwarring en spanning. Een thriller van hoogstaand niveau.


Frank Gunning, Meisje van glas, Querido Amsterdam, 2014, 255 p., € 18,99. ISBN 9789021455976. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri