Nederlands proza

Luc Coorevits (sam.), Hans Bogaert (sam.), Jef Aerts, Gie Bogaert, Herman Brusselmans: Aanbevelingen voor een nog beter leven

door Tom Rummens

Aan het eind van elk kalenderjaar houdt Behoud de Begeerte een manifestatie in de Permekebibliotheek in Antwerpen. Een stoet schrijvers komt dan een korte tekst voordragen. De opdracht wordt heel breed gehouden: het gaat om bespiegelingen over het jaar dat geweest is, of over een vooruitblik van wat komen gaat. Een selectie van die teksten uit de afgelopen drie edities werd bij elkaar gebracht in een boekje met de titel Aanbevelingen voor een nog beter leven. Die titel is eigenlijk al misleidend, of dekt in elk geval niet de lading. De lading is inderdaad zo breed als de boven geschetste opdracht doet vermoeden — al is het woord ‘vrezen’ hier misschien meer op zijn plaats.
Het resultaat is een bonte verzameling teksten van de meest uiteenlopende auteurs. Een indrukwekkend overzicht is het wel degelijk, een boeiende stand van zaken van de Vlaamse literaire stemmen uit het begin van dit decennium. We krijgen kanonnen als Herman Brusselmans en Saskia De Coster voor de kiezen, maar ook de nieuwere lichting (Marnix Peeters, Roderik Six, Joost Vandecasteele, Ivo Victoria) en zelfs een aantal stemmen die eigenlijk eerder thuishoren in het theater (Rebekka de Wit) of in de spoken word traditie (Maud Vanhauwaert).
36 ultrakorte teksten lezen we, gemiddeld twee kleine pagina’s per tekst, en meermaals zijn ze het levende bewijs dat het ultrakorte verhaal niet voor iedereen weggelegd is. Volgens de flaptekst zijn de teksten in het boek ‘openbarend, profetisch, geruststellend en waarzeggend’. Dat zal wel waar zijn, maar zijn eigenlijk de meeste teksten dat niet? Is dit de grond waarop je een bundel verhalen uitbrengt? Het is een dunne basis, en dat is zacht uitgedrukt. Persoonlijke bespiegelingen, subjectieve jaaroverzichten, echte aanbevelingen voor een beter leven, verhalen die er niets mee te maken hebben: ze wisselen elkaar af. Willekeur heerst.
Deze bundel is vooral een aaneenschakeling van losse gedachtes en aanzetten voor langere verhalen. Voor de voyeurs onder ons is het misschien een inkijk in wat bij al deze talenten nog in de schrijflade ligt. Maar als boek of bundel werkt Aanbevelingen voor een nog beter leven niet. Daarvoor is de opzet veel te vrijblijvend, de thematiek vele malen te breed opgevat en de selectie van schrijvers al te willekeurig — al zitten er echt positief opvallende keuzes tussen.

Luc Coorevits (sam.), Hans Bogaert (sam.), Jef Aerts, Gie Bogaert, Herman Brusselmans, Aanbevelingen voor een nog beter leven, De Arbeiderspers Utrecht, 2013, 126 p., € 14,95. ISBN 9789029588331. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri