Nederlands proza

Charles Den Tex, Anneloes Timmerije, André Eilander (con.): Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd

door Marjan Bex

Jarenlang al geniet thrillerschrijver Charles den Tex faam met boeken als Cel (2008) en De macht van meneer Miller (2005), dat later door de VPRO tot een televisieserie werd bewerkt. Meer dan eens werd hij onderscheiden met de hoogste haalbare prijs in dat genre, de Gouden Strop. Ook zijn partner Anneloes Timmerije werd meermaals onderscheiden voor haar fictie- en non-fictiewerk. Ze bundelden hun krachten en schreven samen een lijvige roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Het jonge stel Lienke en Guus Hagers wordt door de Tweede Wereldoorlog ruw uit elkaar gehaald. Lienke komt in diverse jappenkampen in Indonesië terecht, Guus is een van de beste gevechtsvliegers van zijn tijd en moet missies uitvoeren in Australië. Om en om lezen we hun belevenissen. Lienke krijgt het steeds zwaarder in het kamp, voedsel en leefomstandigheden verslechteren en het is haar onbekend wat er met haar geliefde Guus is gebeurd. Guus van zijn kant weet ook niet wat het lot van Lienke is. Hij vliegt van de ene militaire basis in Australie naar de andere en raakt verstrikt in geheime complottheorieen van zijn oversten. De roman wordt afgesloten met een hoofdstuk met de titel ‘1995’.
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd is gebaseerd op een waar verhaal, volgens de samenwerkende auteurs is zo’n zeventig procent van de gebeurtenissen ‘echt’, want afkomstig uit nagelaten documenten en dagboeken van de hoofdrolspelers. Tijdens het lezen vergeet je dat echter steeds meer en lijkt het erop dat je gewoon een spannende roman in handen hebt — je wilt vooral weten wat Guus nu weer moet doen of hoe het ervoor staat met Lienke. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vooral de belevenissen van Guus een thrillerachtige spanning oproepen; waar het de ontberingen van Lienke betreft wordt de lectuur rustiger, hoe gruwelijk de leefomstandigheden van de kampbewoners ook zijn. En daar toont zich dus toch een tweedeling in de opzet van het boek. Want hoewel het boek kenmerken van zowel Den Tex (thriller, opbouw van de spanningsboog) als Timmerije (Indische achtergrond, fascinatie voor ontmoeting tussen mensen en het belang van geheimen — zie ook Indisch zwijgen uit 2002) bevat, valt het ontegenzeglijk in twee delen uit elkaar.
Toch is Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd de moeite waard. Enerzijds is er het verhaal van die liefde, maar er is ook een episode waarover nog maar weinig voor het grote publiek geschreven is, namelijk over de Nederlandse piloten die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Australië opereerden. De roman moet het eerder hebben van de spanning dan van de uitgebreide beschrijvingen van flora en fauna, en het laatste hoofdstuk had wat beknopter gekund, maar verder biedt Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd een paar uur interessante lectuur.


Charles Den Tex, Anneloes Timmerije, André Eilander (con.), Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd, De Geus Breda, 2014, 409 p., € 19,95. ISBN 9789044533484

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri