Tentoonstelling

Johan de Smet (red.), Cathérine Verleysen (red.): Emile Verhaeren

door Kris van Zeghbroeck

Nog tot 15 januari 2017 loopt in het Museum voor Schone Kunsten (Gent) de tentoonstelling Verhaeren verbeeld. De schrijver-criticus en de kunst van zijn tijd (1881-1916). Een hommage aan Emile Verhaeren (1855-1916) naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn overlijden. Naast schrijver (gedichten, verhalen en toneelwerk) heeft Verhaeren als kunstcriticus een belangrijke rol gespeeld in het Belgische culturele landschap rond de eeuwwisseling. Hij behoorde tot de kernredactie van het tijdschrift L’Art moderne, ontdekte het werk van Fernand Khnopff en James Ensor, en was bevriend met heel wat Belgische en Franse kunstenaars en schrijvers.

Als dichter en kunstcriticus kende Verhaeren een internationale uitstraling, wat resulteerde in een grote geografische verspreiding in achtentwintig talen. Zijn uitgebreide netwerk binnen de kunstwereld van de eeuwwisseling wordt in deze tentoonstelling gebruikt om een divers beeld van de schrijver-criticus en de kunst van zijn tijd op te hangen. Verhaerens kunstgeschriften (die in vergelijking met zijn gedichten nauwelijks bestudeerd werden) laten toe om de tentoongestelde kunstwerken van zijn tijd door zijn ogen te bekijken.

Bij de tentoonstelling verscheen de tweetalige catalogus (NL-F) Emile Verhaeren. Daarin staan de fin-de-siècle kunststromingen impressionisme, neo-impressionisme en symbolisme centraal. Binnen het brede spectrum van kunstenaars die aan bod komen is er speciale aandacht voor James Ensor, Georges Seurat, Eugène Carrière en Auguste Rodin. In zijn kunstkritiek toont Verhaeren zich een voorvechter van de Belgische avant-garde en de sociale kunst: ‘de idee van een kunst voor iedereen’. Maar ook Verhaeren als ‘tentaculair’ dichter en zijn invloed op de boekkunst krijgt een plaats binnen deze hommage.

Snoeck Gent, 2016, 304 p. : ill. ISBN 9789461613394

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

De laatste dag van de veerman

Frode Grytten

Grenskolonialisme

Albina Fetahaj

Het paradijs van slapen, of Iemand die met bloemen fietst

Joost Oomen

Nachtvrouwen

Maja Haderlap

Rimpeling

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

Altijd samen

Bette Westera, Leo Timmers (ill.)

Hanna en Hamza

Janneke Schotveld, Arevik d’Or (ill.)

Je hond en jij

Elena Bulay

Kom op, we gaan!

Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.)

Wij zijn de nacht. De tofste dieren van het donker

Matthijs Meeuwsen en Paco Vink (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri