Misdaad

Belinda Bauer: Opgesloten

door Karen Vandyck

Rusteloos land, het debuut van Belinda Bauer, won in 2010 de Gold Dagger voor beste misdaadverhaal. Voor haar tweede boek lagen de verwachtingen dus bepaald hoog, en Bauer weet deze verwachtingen grotendeels in te lossen. Opgesloten is een spannend verhaal dat langzaam naar zijn ontknoping toewerkt. De lezer wordt daarbij lang in het ongewisse gelaten over hoe de vork in de steel zit, maar na de ontknoping blijf je toch een beetje met een onvoldaan gevoel achter.
 
Shipcott is een klein dorpje in het zuidwesten van Engeland dat plots opgeschrikt wordt wanneer een oude bedlegerige vrouw vermoord wordt. De lokale politieagent Jonas Holly krijgt de zaak toegewezen en het wordt voor hem meteen zijn eerste moordzaak. Gelukkig krijgt hij hulp van de ervaren, maar ook onbeschofte, inspecteur Marvel die vanuit de grote stad naar het platteland trekt om even snel orde op zaken te stellen. Althans dat denkt Marvel, want het blijft niet bij één moord en al snel wordt het lijk van een tweede hulpeloze oudere vrouw gevonden. Holly wordt door de ervaren rechercheurs die op hem neerkijken zo veel mogelijk buiten het onderzoek gehouden, maar omdat hij als geen ander weet hoe de hechte gemeenschap van Shipcott in elkaar zit, beslist hij om zelf een paar dingen te onderzoeken.
 
Bauer weet de innerlijke tweestrijd van Jonas Holly treffend te omschrijven. Hij wil zich niet laten doen door de jongens uit de grote stad en ziet in deze moordzaak een uitgelezen kans om professioneel indruk te maken en eindelijk de promotie te maken waarvan hij al zo lang droomt. Aan de andere kant heeft zijn vrouw Lucy MS waardoor ze steeds hulpbehoevender wordt. Moet Holly kiezen voor zijn carrière of zijn vrouw? En door zijn getwijfel zou hij ze wel eens allebei kunnen kwijtraken... Wanneer Holly dreigbriefjes krijgt waarin de moordenaar spot met Holly’s onbekwaamheid, zit de politieman helemaal met de handen in het haar. Hij wil Lucy niet nodeloos ongerust maken, maar zij is wel zijn vertrouwenspersoon, en wat moet en kan hij vertellen tegen Marvel?
 
Opgesloten
lijkt soms wel een verhaal van één (Holly) tegen allen en de auteur bouwt de spanning goed op. Een aardige vondst is dat de titels van de hoofdstukken aftellen, het boek begint met het hoofdstuk ‘46 dagen’ en eindigt met het hoofdstuk ‘een nieuwe dag’. Hierdoor kan je mee aftellen wanneer de moordenaar ontmaskerd wordt. Af en toe komt deze moordenaar ook even aan het woord en kan je je in zijn hoofd verplaatsen zodat je kan ervaren hoe hij de moorden beleeft. Opgesloten is niet helemaal de topper die voorganger Rusteloos land was, maar Bauer blijft zeker een auteur om in de gaten te houden.
 
Belinda Bauer: Opgesloten, Bruna, Amsterdam 2011, 327 p. Vertaling van Darkside. ISBN 9789022999547. Distributie WPG Uitgevers
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2011

Meer besprekingen over Belinde Bauer

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri