Misdaad

Val McDermid: Verdwenen

door Karen Vandyck

Stephanie Harker en de vijfjarige Jimmy zijn vanuit Groot-Brittannië op weg naar Disneyland, wanneer Harker er op het vliegveld van Chicago getuige van is hoe Jimmy door een onbekende man wordt meegelokt. Ze probeert de man achterna te lopen, maar wordt door het luchthavenpersoneel als een terrorist aanzien en overmeesterd. De jonge, onervaren FBI-agente Vivian McKuras krijgt, bij gebrek aan meer ervaren agenten, de leiding over de zaak. Zij ziet hierin een uitstekende kans om haar talent te tonen aan haar oversten.
 
Verdwenen
van de ervaren Val McDermid opent met een beklemmende scène waarin Harker een van de grootste nachtmerries van een ouder meemaakt: de ontvoering van je kind. McDermid weet Harkers radeloosheid en angst perfect te vatten in de openingshoofdstukken. Je leeft met haar mee, hoewel je nog niets van Harker of Jimmy afweet.
 
De spanning zit er dus vanaf het begin goed in, maar de auteur kiest er vervolgens voor om het achtergrondverhaal van Harker op de voorgrond te laten treden. Jimmy is immers niet haar eigen zoon, maar het kind van realityster Scarlet Higgins en haar vriendje, dj Joshu. Joshu stierf aan een overdosis toen Jimmy een paar jaar oud was, terwijl Higgins enkele jaren later de strijd met kanker verloor. Harker krijgt vrij onverwacht de voogdij over Jimmy, aangezien ze in de eerste plaats was aangesteld als ghostwriter om de memoires van Higgins te schrijven. Tijdens het werk worden de twee vrouwen echter goede vriendinnen. Harker vertelt via flashbacks aan McKuras en de lezer over het ontstaan van hun vriendschip.
 
McDermid weet de nieuwsgierigheid van de lezer steeds weer aan te wakkeren met perfect geplaatste cliffhangers aan het einde van ieder hoofdstuk. Het toont haar talent om een boeiend verhaal te vertellen en het is de gave schrijf- en vertelstijl die Verdwenen de moeite waard maakt. Uiteindelijk wil je weten hoe de vork precies in de steel zit, maar op de openingshoofdstukken na mist dit boek de spanning om van een echte thriller te kunnen spreken. Bovendien is de ontknoping nogal vergezocht.
 
Verdwenen
is een van de stand alone verhalen die McDermid schrijft tussen de boeken uit de ‘Tony Hill’-reeks. Kenmerkend voor haar oeuvre is dat er heel veel actualiteit in zit. Zo is het personage Scarlet Higgins duidelijk geïnspireerd op de Britse reality tv-ster Jade Goody, die aan drie versies van ‘Big Brother’ meedeed en op 27-jarige leeftijd overleed aan baarmoederhalskanker. Goody’s leven werd breed uitgesmeerd in de tabloids en de gelijkenissen met Scarlet Higgins zijn treffend. McDermid werpt maatschappijkritische vragen op, zoals wat voor impact de media hebben op het beeld van een publieke figuur.
 
Verdwenen
is een goed boek, maar niet helemaal de topthriller die je van McDermid verwacht.
 
Val McDermid: Verdwenen, Luitingh, Amsterdam 2013, 431 p. Vertaling van The vanishing point. ISBN 9789021015453. Distributie Veen Bosch & Keuning
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2013

Meer besprekingen van Val McDermid

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri