Nature Writing

Madeleine Bunting: Love of Country. A Hebridean Journey

door Kris van Zeghbroeck

‘What strange reordering of historical narrative might we find if, instead of structuring it by when it happened, we structure history by where it happened. A history jumble sale, in which the odd, delightful and significant sit alongside each other.’

Met dit citaat uit Madeleine Buntings Love of Country (2016) wordt haar manier van schrijven in de verf gezet. In The Plot (2009) vertrok ze van haar vaders obsessie met het platteland die hij in de jaren vijftig op een eigen stukje grond met kapel in de praktijk bracht. Aanleiding voor Bunting om niet enkel te reflecteren over haar vader en haar familiegeschiedenis, maar ook om de lange geschiedenis van de regio te doorspitten.

In Love of Country. A Hebridean Journey exploreert Bunting een veel groter gebied geografisch en historisch. De Hebriden zijn een uitgestrekte eilandengroep aan de westkust van Schotland. In totaal ongeveer vijfhonderd eilanden waarvan een honderdtal bewoond zijn. Daarvan hebben Lewis en Skye de grootste oppervlakte. De eilandengroep vormt het centrum van het Schots-Gaelische taalgebied.

Bunting brengt een mengeling van reisverhaal en lokale geschiedenis met wortels in haar eigen familieverleden. Regelmatige vakanties tijdens haar jeugd en de link met haar grootvader en grootooms, die actief waren tijdens de Eerste Wereldoorlog, zetten dat in de verf. Met haar reiskroniek volgt ze ook in de voetstappen van schrijvers als Samuel Johnson, James Boswell en George Orwell.

Bunting reist noordwest langs zeven eilanden van Jura tot St Kilda (ander hoofdstukken zijn gewijd aan Iona, Staffa, Rum, Eriskay en Lewis), terwijl ze in tijd opschuift van de zeventiende eeuw tot de recente geschiedenis met inbegrip van de klimaatsverandering en de roep voor hernieuwbare energie.

Sociaal-economisch stonden de Hebriden altijd haaks op het industriële Engeland. Voor buitenstaanders de ideale voedingsbodem om de Hebriden en de Keltische cultuur te idealiseren. 'Spiritual, poetic, musical, sensitive, intuitive, impulsive, imaginative and mystical' worden vaak gebruikt om het unieke van de Hebriden te duiden, zonder de eigenheid van de lokale bevolking te onderkennen.

Genomineerd voor de Wainwright Book Prize Shortlist 2017: 'Over six years, Madeleine Bunting travelled north-west, returning again and again to the Hebrides, exploring their landscapes, histories and magnetic pull. With great sensitivity and perceptiveness, she delves into the meanings of home and belonging, which in these islands have been fraught with tragedy as well as tenacious resistance'.

Madeleine Bunting: Love of Country. A Hebridean Journey, Granta 2017, London, 351 p. ISBN 9781847085184

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri