Non-fictie

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Virginia Cowles: Vergeten boegbeeld van de oorlogsjournalistiek

door Kris van Zeghbroeck

Met Virginia Cowles’ Op oorlogspad is de reeks Oorlogsdomein al aan zijn negenentwintigste uitgave toe. Dit is zeker niet de eerste uitgave in deze serie over de Spaanse Burgeroorlog. John Summerfields Vrijwilliger in Spanje en George Orwells Saluut aan Catalonië gingen eraan vooraf. Nog steeds geen boek van oorlogsjournaliste Martha Gellhorn in deze reeks, die een prominente plaats krijgt in Sarah Watlings Morgen misschien de toekomst : Schrijvers en rebellen in de Spaanse burgeroorlog. Ook Josephine Herbst, Sylvia Townsend Warner, Valentine Ackland, Nan Green en Nancy Cunard krijgen een hoofdrol toebedeeld.

‘Tijdens de jaren dertig trokken veel westerse vrouwen naar Spanje om deel te nemen aan de historische strijd tegen het fascisme. […] Al deze vrouwen ervoeren de Spaanse Burgeroorlog als een periode die hun leven bepaalde. Velen vonden er een vorm van vrijheid die in hun land ondenkbaar was.’ In die zin contrasteert Watlings boek ook met de reeks Oorlogsdomein, omdat de laatste tot nu toe op slechts tien procent vrouwelijke auteurs kan bogen. Mannen en oorlog, het blijft een vastgeroest gegeven.

Watling geeft Cowles slechts een beperkte rol in haar boek, gebaseerd op de vriendschapsband die in Spanje groeit tussen Gellhorn en Cowles. Nochtans was hun aanpak als oorlogsjournalist sterkt verschillend. Gellhorn had lak aan objectiviteit en schreef gepassioneerd als een partizaan voor de Republikeinse strijd. Cowles daarentegen, een Amerikaanse modejournalist die met hoge hakken en design kledij de oversteek maakt, berichtte eerder analytisch het verloop van de oorlog vanuit beide kampen. Niet meteen de gemakkelijkste keuze, die haar dan ook argwaan vanuit beide kanten opleverde.

In 1941 verscheen Cowles bestseller over de Spaanse burgeroorlog en de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog tot de val van Frankrijk. Ze sloot af met een oproep aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om een cruciale rol te spelen in de Tweede Wereldoorlog. Maar waar het werk van Gellhorn voortdurend herdrukt werd, raakt Cowles en haar boek na verloop van tijd in de vergetelheid. Nochtans genoot ze in de Lage Landen enige bekendheid met vertalingen van haar biografieën over Winston Churchill, Keizer Wilhelm II, Tsaar Nicholas II en de Rothschilds. Die schreef ze nadat ze zich in Groot-Brittannië settelde met journalist/politicus Aidan Crawley. Mens en familie stonden in haar levensverhalen centraal, terwijl volgens critici de historische analyse niet altijd even accuraat was.

In 2021 werd Virginia Cowles met het vergeten Looking voor Trouble in de Verenigde Staten met grote trom binnengehaald als een ware ontdekking. In haar voorwoord stelt Christina Lamb dat de onverschrokken Cowles een baanbrekend rolmodel was voor de oorlogsverslaggeving door vrouwen. ‘Cowles’s encounters with all the key players have led some to describe her as the Forrest Gump of journalism.’ Ze verdient dan ook dezelfde erkenning als Martha Gellhorn. Judith Mackrells groepsbiografie Going with the Boys: Six Extraordinary Women Writing from the Front Line (2021), met portretten van Martha Gellhorn, Lee Miller, Sigrid Schultz, Virginia Cowles, Clare Hollingworth en Helen Kirkpatrick, helpt die erkenning vorm te geven.

Virginia Cowles: Op oorlogspad, De Arbeiderspers, Amsterdam, 2023, 568 p. ISBN 9789029548083. Vertaling van Looking for Trouble doorAuke Leistra: Distributie L&M Books

Sarah Watling: Morgen misschien de toekomst, Athenaeum, Amsterdam, 2023, 439 p. ISBN 9789025312220. Vertaling van Tomorrow Perhaps the Future door Marielle Duindam. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri