Misdaad

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Anette Hemming: De kaartenmaker

door Karen Vandyck

Lisbet Lind gaat ’s morgens aan haar keukentafel zitten met een vers kopje koffie wanneer ze opmerkt dat er aan de buitenkant van het raam een blad papier hangt. Het blijkt een handgetekende kaart van haar huis te zijn, met een rood kruis precies op de plaats waar ze op dat moment staat. Aan de achterkant van het blad zit een veeg opgedroogd bloed. De volgende dag wordt het lijk van Lisbet gevonden precies op de plek waar het rode kruis op de map staat. Het leek er niet op dat Lisbet vijanden had, en dus is haar ex-man, Henrik Herdstad, de hoofdverdachte. Hij heeft echter een waterdicht alibi want hij was op reis met hun kinderen, Mikkel en Ulrikke. Hoofdinspecteur John Persvik krijgt de zaak in handen, maar bij gebrek aan aanwijzigingen schiet het onderzoek niet op. Maar dan duiken er nog kaarten en slachtoffers op en wordt duidelijk dat er een dader aan het werk is die werkt volgens een goed uitgedacht plan dat zijn wortels in het verleden heeft.  

De kaartenmaker
is het debuut van de Noorse Anette Hemming, die studeerde aan de Norwegian Business School. Hemmings debuut bestaat uit korte hoofdstukken waarin we telkens een ander personage volgen. Het boek begint met een hoofdstuk vanuit het standpunt van Lisbet Lind en verder komen ook Henrik Herdstad, John Persvik en zijn collega Oda Pedersen aan bod. Dakloze Sander, die toevallig getuige is geweest van een belangrijk aanknopingspunt, komt eveneens aan het woord. Maar het is vrij snel duidelijk dat ene Robert de cruciale informatie heeft om deze zaak op te lossen. Robert volgen we in 1999 wanneer hij in zijn laatste schooljaar zit en gepest wordt door zijn medeleerlingen. Hij woont samen met zijn zus en zijn moeder, die de hele dag in de zetel ligt met een voorraad bier. Om aan zijn uitzichtloze situatie te ontsnappen, tekent Robert op zijn kamer gedetailleerde kaarten van Oslo en zijn omgeving.
 
Doordat de hoofdstukken – op Persvik na – enkel de voornaam dragen van de personages, is het aan het begin van De kaartenmaker wat wennen aan wie wie is. Omdat ze met de voornaam worden aangesproken, sta je als lezer wel meteen dicht bij de personages. Je komt iets te weten over de onderlinge relaties en het privéleven van de personages, maar Hemming waakt er ook over om niet te veel af te dwalen zodat het tempo niet inzakt. Hemming heeft een keurige schrijfstijl die vlot leest en een dreigende sfeer oproept. Aan het einde van het boek komen de verhaallijnen netjes bij elkaar.
 
De kaartenmaker is een mooi debuut. Anders dan in de meeste Scandinavische thrillers focust Hemming niet op de desolate winterse omgeving in Oslo, de personages komen op de eerste plaats. Hopelijk weet de Noorse schrijfster dit niveau vast te houden in haar volgende boeken. Hemming is zeker een auteur om in de gaten te houden.
 
Anette Hemming: De kaartenmaker, Cargo, Amsterdam 2023, 412 p. ISBN 9789403116129. Vertaling van Kartografen door Neeltje Wiersma. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri