Vanaf zes jaar

Gilles Bachelet: Mevrouw Wit Konijn

door Coosje Van der Pol

8+ - Bedenken hoe het verdergaat met personages buiten het verhaal waarin ze voorkomen, hen familieleden of vrienden geven en nieuwe avonturen laten beleven, is een prettige bezigheid. Soms levert het zelfs een schitterend nieuw boek op. Mevrouw wit konijn laat ons kennismaken met de echtgenote van het witte konijn uit Alice in Wonderland. Gilles Bachelet geeft het konijn uit het verhaal van Lewis Carroll een eigen leven en wat we over hem te weten komen, is niet zo fraai.
Mevrouw Wit Konijn is een rijzige dame in een victoriaanse jurk. Haar drukke gezin maakt haar vaak wanhopig. Wanneer ze eindelijk een moment heeft voor haar geliefde dagboek, klinken haar notities niet vrolijk: ‘zorgen’, ‘problemen’ en ‘spaarzame momenten van geluk’, schrijft ze. Ze heeft het dan over haar man die thuis nooit een hand uitsteekt en de zorgen over de kinderen. Oudste dochter Beatrix wil topmodel worden en is een lastige eter. De tweeling Gilbert en George heeft onhygiënische trekjes, er is de zenuwachtige Betty, de vroegwijze Eliot en baby Emily, een echte handenbinder. Soms droomt mevrouw Wit Konijn van een wereld waarin mannen helpen in het huishouden. In de bijbehorende illustraties zien we meneer Wit Konijn, met engelenvleugels, die huishoudelijke taken verricht. Maar dat zal nooit gebeuren, meneer Wit Konijn is veel te druk met zijn werk in het paleis van de Hartenkoningin. Somber concludeert mevrouw Wit Konijn dat haar leven totaal niet lijkt op het bestaan waarvan ze droomde. Mevrouw Wit Konijn laat haar dagboek opzettelijk slingeren zodat haar man het op een dag wel moet vinden en kan lezen hoe ze over hem en haar leven denkt. Zou hij dan inzien dat het zo niet verder kan?
Bachelet toont ons de schaduwkant van Wonderland, maar doet dat met veel humor. De tekst is vaak ironisch (‘Mijn aanbiddelijke allerjongste, Emily, lijkt in alles op haar vader: ze krijst de godganselijke dag.’). Grappig is dat de grijnzende Cheshire kat uit Alice in Wonderland bij mevrouw Wit Konijn is ingetrokken en ook Alice zelf komt wel eens langs. De tientallen verwijzingen naar het verhaal van Carroll nodigen uit tot speurwerk. Echter ook voor wie dat verhaal niet kent, zijn de tekeningen een lust om naar te kijken. De hedendaagse details in de verder negentiende-eeuwse setting zijn eveneens humoristisch. Vaak zijn dit dingen van Franse makelij, zoals een Moulinexmixer, een editie van Vogue, en deBêtises de Cambrai’-snoepjesdoos, een verwijzing naar Kamerijk, de stad van Bachelet.
Het prentenboekenoeuvre van de Fransman is tamelijk beperkt wat de omvang betreft. In twaalf jaar bracht Bachelet, die tevens docent illustratietechnieken is, acht boeken uit. Dat hij in die zelfde periode zeven Franse prijzen mocht ontvangen, zegt iets over de waardering voor zijn werk.
Mevrouw Wit Konijn is een uiterst geslaagde spin-off van Alice in Wonderland. De humor, de tekeningen en de aangename Nederlandse vertaling door Edward van de Vendel, vormen een overtuigend geheel. Het grote formaat laat de illustraties goed uitkomen. Voorin het boek schreef Bachelet ‘Met mijn nederigste verontschuldigen aan de heer Lewis Carroll’. Dit kenmerkt de fijne humor van de Fransman, maar de excuses zijn totaal niet nodig.

Gilles Bachelet, Mevrouw Wit Konijn, Davidsfonds /Infodok Leuven, 2014, 32 p., ill. € 14,95. ISBN 9789059085190. Vert. van: Madame le Lapin blanc door Edward Van de Vendel

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri