Vanaf zes jaar

Cruschiform: In volle vaart

door Coosje Van der Pol

6+ - Dieren, mensen, machines, allemaal gaan ze vooruit in hun eigen tempo. Tussen het trage bewegen van de reuzenschildpad (0,3 km/u) en de duizelingwekkende vaart van een vallende ster (+100.000 km/u) zit een enorm verschil. Wat zich allemaal tussen deze twee uitersten bevindt, is uiteraard bijzonder divers. In volle vaart toont het hele spectrum.
Weetjesboeken zijn er al genoeg en op het internet kunnen we alles opzoeken. Wanneer je dus toch nog een ‘Wist je dat-boek’ wil maken, dan moet het wel bijzonder onderscheidend zijn, wil het een plaats verdienen in ons uitgestrekte informatielandschap. In volle vaart verdient die plaats. Het grote formaat en de matte inkt op al even mat papier, geven het gevoel dat je een ouderwets album voor je hebt. Verder valt de sobere vormgeving op, met effen gele schutbladen, rustige witte achtergronden voor de tekst en al even ingehouden blauwe achtergronden voor de tekeningen. Voor de tekeningen werd enkel zwart, wit, blauw, oranje en geel gebruikt. Het resultaat is uitgesproken fris. Elke bladzijde verrast met een speelse compositie. Zo lijkt een springbok over een verticaal zwemmende haai heen te springen (beide doen dat tegen 90 km/u).
Bij de machines is er vaak voor oude modellen gekozen, zo zien we een Renault Dauphine uit de jaren vijftig en een dubbeldeksvliegtuig. Elke figuur heeft een nummer en op de naastliggende pagina staat steeds wat het is. Geen omschrijving, enkel de naam van het afgebeelde. Bij sommige figuren is dat echt wel nodig, want er zijn maar weinig mensen die de slechtvalk of de fregatvogel uit de afbeelding zullen herkennen. Wat een goed idee was het om steeds een paar totaal verschillende dingen samen te zetten die zich toch tegen dezelfde snelheid bewegen. Wie zou hebben gedacht dat 350 kilometer per uur zowel de snelheid is van een hogesnelheidstrein, als van de eerder genoemde slechtvalk en een formule 1-racewagen? Dieren, mensen en machines vormen in de tekeningen een harmonieus geheel, al dwingen de vergelijkingen vooral respect af voor de natuur.
Cruschiform is de naam waaronder de in Parijs werkende Marie-Laure Cruschi een groot grafisch oeuvre heeft opgebouwd. Haar werk bevat naast kinderboeken ook illustraties voor tijdschriften, typografie en artwork voor cd’s van bekende Franse popartiesten. Op http://www.cruschiform.com is te zien hoe al dit bijzonder uiteenlopende werk toch veel samenhang vertoont dankzij de consistente vormentaal en het kenmerkende kleurgebruik.
Achter in het boek is een 'verklarende woordenlijst' opgenomen. Dat is een goed idee, al heeft de deze ambtelijk of academisch klinkende benaming voor het doelpubliek misschien zelf ook wel een verklaring nodig. De extra informatie is echter zeer welkom, want tijdens het bekijken van het boek rijzen vragen als ‘Vliegen enkel op Wimbledon de tennisballen over het veld tegen 250 km/u, of haalt men die snelheid ook in de lokale tennisclub?’ En ‘Hoe zit dat met de 250 km/u van de skiër?’ Uit de extra informatie blijkt dat dit om recordsnelheden gaat. Jammer van de onnauwkeurigheid die in deze lijst is geslopen. De tekening van de Renault Dauphine is verwisseld met die van de eerste elektrische auto Nooitgenoeg.
In volle vaart appelleert aan verschillende zaken waarvan we houden: interessante weetjes, snelheid, onverwachte vergelijkingen, en dat alles werd hoogst aantrekkelijk vormgegeven. Het resultaat is een verleidelijk mooi boek waarvan je ook nog wat opsteekt. Want wie dit boek heeft gelezen kan uitpakken met wijsheden als ‘Wist je dat een alligator en een onderzeeër even snel zijn?' en ‘dat een haas makkelijk een hogesnelheidstrein kan bijhouden?'.


Cruschiform , In volle vaart, Rubinstein Amsterdam, 2014, 60 p., ill. € 16,95. ISBN 9789047617020. Vert. van: A toute vitesse! door Joke Linders

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri