Peuters en kleuters

Meritxell Marti, Xavier Salomo (ill.): Zoek de 260 dubbelgangers

door Frauke Pauwels

4+ - Net als zijn voorganger Zoek de 160 verschillen is Zoek de 260 dubbelgangers op de eerste plaats een kijk- en zoekboek. De paginagrote illustraties boordevol details dagen de lezer uit om op zoek te gaan naar allerlei zaken die meer dan eens identiek afgebeeld worden. Dat de personages Lotte en Lars en een ultradunne verhaallijn de prenten met elkaar verbinden is leuk, maar erg vrijblijvend — de korte tekstjes op elk blad al helemaal.
De 'magische bol' waarvan Lotte en Lars aan het eind van het vorige boek figuurtjes bleken te zijn, is stukgevallen en dus gaan de twee op avontuur: van de Noordpool — mét pinguïns, helaas — langs allerlei tot de verbeelding sprekende plekken als het regenwoud, een oase, een dorp in de boomkruinen... tot de diepzee en het heelal. De lezer die het boek van begin tot eind doorneemt, zal dat in de eerste plaats doen omdat hij gebeten is door het zoeken, en niet omwille van de plot.
Een voordeel tegenover het eerste boek is dat de prenten over de dubbele bladzijde heen lopen en niet meer herhaald worden. Dat zou de visuele samenhang van het verhaal in de hand kunnen werken, maar doordat de plot niet meer is dan de verplaatsing van x naar y, gaat die kans verloren. Op elke spread moet je, volgens drie moeilijkheidsgraden, een toenemend aantal dubbelgangers zoeken. Doordat wat je moet zoeken genoemd wordt en niet getoond, is dat vooral op de eerste prenten moeilijk — van een groter aantal zaken valt immers sneller op dat ze sterk gelijkend zijn — en dat staat eigenlijk haaks op het concept.
Niettemin blijven de zoekopdrachten, vooral voor jongere kijkers, uitdagend en bevatten de prenten ook daarnaast tal van prikkelende elementen. Er is het voorwerp dat Lars en Lotte nodig hebben om veilig op de volgende locatie te raken, er zijn de grappige elementen, de herkenbare figuren. Voor de lezer die vertrouwd is met de populaire cultuur én de canon, is ook dit boek een speeltuin. De makers baseerden de ruimtes van het verhaal op die uit andere verhalen zoals The Lord of the Rings en Star Wars, bevolken die ruimtes met lookalikes van diezelfde verhalen én andere personages zoals Harry Potter, Robin Hood, Mozes, Koning Leeuw...
Wie bij de laatste prent komt — opengevouwen maar liefst vier bladzijden breed — en daarmee de ruimte binnentreedt die alle mogelijke inspiratiebronnen verbeeldt, kan bijna niet anders dan terugkeren naar het begin om te zien wat waar een plaats gevonden heeft. Playmobil, stripverhalen, animatie, kinderklassiekers zoals De heksen van Roald Dahl, Kuifje...: voor de auteur en de illustrator heeft het allemaal wat te betekenen.
Zoek de 260 dubbelgangers is opnieuw mooi uitgewerkt, zet sterk in op het zoekaspect en weet te boeien door de vele intervisuele en intertekstuele toespelingen. Maar we hebben het natuurlijk allemaal al eens gezien. Voor de zoekfanaten opnieuw een leuke hap, al bood het vorige boek naar mijn gevoel meer uitdaging.

Meritxell Marti, Xavier Salomo (ill.), Zoek de 260 dubbelgangers, Lannoo Tielt, 2013, 20 p., ill. € 14,99. ISBN 9789401412001. Vert. van: Les aventures de Pam et Paul au pays des 260 sosies

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri