Peuters en kleuters

Max Velthuijs: Kikker en Eend

door Jen de Groeve

1+ - Kikker en eend zijn vriendjes. Het hoeft niet gezegd, het beeld op de cover is duidelijk. En ook de volgende prent laat niets aan duidelijkheid te wensen over. ‘Kikker en eend zijn aan het wandelen’, zegt de tekst bij het gemoedelijke tafereeltje waar ze beiden, de armen om elkaar geslagen op pad zijn. ‘Laten we gaan zwemmen’, zegt Kikker en hij neemt het voortouw, ‘onder water als een vis’. Eend doet wat hij kan. ‘Of schuitje varen’, zegt Kikker, en Eend is een prima schuit. ‘Of paardje rijden’, zegt Kikker en hij stijgt op. Tot het begint te regenen en Eend naar huis wil. Ze vallen samen in bed in slaap in de wetenschap dat ze altijd vriendjes zullen blijven.
De tekst in dit Kikker-boek is bijzonder summier, één regeltje van een paar woordjes per dubbele bladzijde. Net goed, het hoeft niet meer te zijn. In de grootste eenvoud legt Max Velthuijs toch mooi open wat essentieel is in deze vriendschap. Eend schikt zich naar de wensen van zijn vriendje, ook al kan je je voorstellen dat schuit en paard spelen lang niet zo leuk is als bootsman zijn of ruiter. En wanneer het begint te regenen doet Kikker voor Eend precies hetzelfde: ze gaan naar huis, terwijl we weten dat Kikker erg van regen houdt.
Het grote boek van Kikker en Eend verscheen op kleiner formaat als Kikker en Eend. Dit foam kartonboekje met afgeronde hoeken is sober en mooi. Handig bij het voorlezen is het alleszins en als je het opengeklapt rechtop zet, heb je een fraai schilderstuk voor op de kinderkamer.

Max Velthuijs, Kikker en Eend, Leopold Amsterdam, 2011, 16 p., ill. € 9,95. ISBN 9789025858476. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2011

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri