Peuters en kleuters

Marlies Verhelst, Linde Faas (ill.): Feestmaal voor de koning

door Henk van Viegen

4+ - Helemaal klaargestoomd, dit prentenboek, voor het thema van de Nederlandse Kinderboekenweek 2014: Feest! Marlies Verhelst trok daarvoor al door het land met een workshop-/theaterachtige presentatie van het boek. Wellicht dat het verhaaltje er enigszins door opgetild werd, want dit prentenboek aanschaffen of cadeau geven tijdens de komende eindejaarsfeesten lijkt me toch vooral een kwestie van de fraaie illustraties belonen.
Het verhaal leunt nagenoeg geheel op de afgesleten truc van de herhaalde vraag: 'wie heeft er van de taart gesnoept?', en het daaraan gekoppelde leerzame element (welk dier eet wat?). Koning Leeuw is jarig, hij zal een feestmaal aangeboden krijgen waaraan elk dier iets bijgedragen heeft. Vogelspin, zo te zien de kok van de koning, heeft een reusachtige (vlees)taart gemaakt. Als hij even naar de keuken gaat om een mes te halen, pikt iemand het malste stukje dat boven op de taart ligt. Vogelspin (die terugkeert uit de keuken zonder mes, een klein foutje in de prent?) gaat bij een aantal dieren langs om ze in de bek te kijken. Na elk spannend omslaan van een bladzijde (krijgen we nu de dief te pakken?) worden we voorgesteld aan een ander beest, met wat summiere informatie over wat het lekker vindt. Het lijkt erop dat de schuldige niet gevonden wordt… De op zich aardige oplossing is niet bevredigend, omdat die door de tekst en het beeld niet leuk wordt voorbereid.
Maar Linde Faas levert verder weer prachtig werk. Op elke spread toont ze het beschreven dier, met veel humor en aandacht voor diens humeur en bek. In die bek is het steeds even fijn zoeken naar waar Vogelspin zich ergens ophoudt. Zo maken we onder andere kennis met een gretige gorilla, een bijna paginavullende berg zwarte vegen met grijze muil en handen. Met een vrolijk uitbuikende slang, een olifant die het al bijna niet meer houdt als Vogelspin op zijn tong dreigt te gaan zitten kietelen, met een vermoeide krokodil en een uit zijn bek stinkende vleermuis. Vogelspin hangt op het voorplat en op het frontispice jolig aan een flinterdun potlooddraadje, maar tegen het slot loopt hij droevig te sloffen na zijn mislukte recherchewerk. Boven hem hangen lusteloze plantenstengels. Prachtige pagina’s, die een mooi contrast vormen met alle uitbundigheid en kleurrijkdom op de pagina’s ervoor en erna. Faas illustreert aangenaam los, niet te precies: twee groene lijnen over het lijf van de krokodil, snel een paar sliertjes naast bloemen of over takken. De contourlijnen laat ze gewoon staan, nagenoeg niet uitgegumd. De schutbladen zijn opvallend saai.
Het lijkt erop dat Linde Faas zich stevig heeft gevestigd in illustratorenland. Ook over de taalgrens. Voor uitgeverij Urachhaus maakte ze wonderschone prenten bij twee vertalingen van Paul Biegel, Het sleutelkruid en De prinses met de rode haren.


Marlies Verhelst, Linde Faas (ill.), Feestmaal voor de koning, Lemniscaat Rotterdam, 2014, 28 p., ill. € 13,95. ISBN 9789047706694. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri