Peuters en kleuters

Marije Koopmans, Manon De Jong (ill.): Boet en de rode knop

door Jan Van Coillie

5+ - Boet ligt in zijn ‘grote-jongens-bed’, maar is niet van plan te slapen. Hij wil op avontuur en neemt zijn knuffel mee. Op het vliegveld (dat aan het einde van het pleintje voor zijn huis blijkt te liggen) staat de helikopter klaar waarmee hij al zo lang wil vliegen. Zijn moeder wil hem nog tegenhouden, maar de rode knop is te verleidelijk. Hij drukt erop en… dan mag de lezer beslissen waar Boet naartoe vliegt. Hij krijgt vier keuzes: naar de ijsfabriek, de olifanten in Afrika of de koningin, of een avontuur dat hij zelf kan verzinnen in woord en beeld. Elk verhaal begint op een andere bladzijde, maar eindigt met een verwijzing naar dezelfde slotpagina's.
De interactieve aanpak in Boet en de rode knop is geïnspireerd door digitale media en kan voor leuke verrassingen zorgen, maar dat is hier allerminst het geval. De drie korte verhalen zijn al te voorspelbaar en verwisselbaar. Ze eindigen stuk voor stuk met een sisser en de gemeenschappelijke finale zorgt nog voor de grootste teleurstelling, want die heeft niets met de verhalen te maken en is in wezen het meest voorspelbare slot dat je kunt bedenken: alles was maar een droom. Marije Koopmans hanteert een kleurloze stijl in dit boek, met te weinig variatie in zinsbouw en zinslengte en een beperkte woordkeus: ‘Boet kijkt naar de grote rode knop. Hij steekt zijn hand uit. Zal hij wel, zal hij niet… Dan drukt hij op de rode knop. De motor gaat aan en de propellers draaien. Langzaam gaat de helikopter omhoog.’ De illustraties van Manon de Jong zijn al even houterig en stram. De collages met knipsels op verschillende achtergronden van ruitjes-, bord- en behangpapier komen niet te leven, vooral omdat de mimiek en de houdingen van de figuurtjes expressiviteit missen. Alleen wanneer er een spel gespeeld wordt met woord en beeld weet het boek echt te verrassen, bijvoorbeeld wanneer het avontuur begint met een trap van woorden of wanneer Boet op de ‘b’ van een bol ijs zit. Het verhaal had potentieel, maar de rode knop om het een vlucht te geven, hebben auteur en illustrator nog niet gevonden.

Marije Koopmans, Manon De Jong (ill.), Boet en de rode knop, Studio Marie Wijk bij Duurstede, 2012, 31 p., ill. € 14,95. ISBN 9789081897006. Distributie: Studio Marie

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2012

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri