Peuters en kleuters

Mies Van Hout: Alles in de wind

door Jan Van Coillie

4+ - Na bekende liedjes voor de (aller)kleinsten en rond de figuur van Sinterklaas bundelt Mies van Hout dit keer twaalf liedjes over varen en de zee, van ‘Schuitje varen, theetje drinken’ over ‘Schipper mag ik overvaren’ tot ‘De zilveren vloot’. Het is een door en door Hollandse verzameling met De Ruyter en Piet Hein, Scheveningen en Zuidlaren, een Hollandse admiraal en appeltjes van oranje.
De liedjes zijn bekend, maar de prenten zijn nieuw en vormen de echte meerwaarde van het boek. De keuze voor acrylverf blijkt bijzonder geslaagd. Met grove borstelstreken weet de illustratrice knap de beweging van golven en wolken weer te geven en zelfs de wind kun je voelen in het wit en blauw. Net als in haar andere liedjesprentenboeken zijn de hoofdpersonages kinderen, hier druk in de weer met zeilen en touwen. Voor een grappige noot zorgt een streepjeskat die overal opduikt en mee water hoost, gitaar speelt of gebeten wordt door een krab.
Bij het boek steekt een cd. Jesse Goossens zingt de liedjes zonder overbodige poespas, toonvast en goed verstaanbaar, maar ook nergens verrassend. Dit laatste geldt ook voor de begeleidende muziek op gitaar en harmonica en de paar extra geluidseffecten.
Een fraai boek dat vooral door de illustraties tot de verbeelding spreekt.

Mies Van Hout, Alles in de wind, Lemniscaat Rotterdam, 2013, 28 p., ill. € 14,95. ISBN 9789047705291. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri