Peuters en kleuters

Fiona Van Heemstra, Tingue Dongelmans, Mies Bouhuys (oorspr. aut.), Fiep Westendorp (ill.), Marieke Van Middelkoop (ill.): Pim & Pom

door Jan Van Coillie

4+ - Uitgeverij Querido wil de poezen Pim en Pom na vijftig jaar weer tot leven wekken. Ze brengen het ene boekje na het andere op de markt in diverse uitvoeringen voor baby’s en kleuters. Pim & Pom: het grote avontuur bevat niet de originele tekst en illustraties, maar is een bewerking naar het verhaal van de film, die op zijn beurt gebaseerd is op de karakters van Mies Bouhuys en de tekeningen van Fiep Westendorp. Die karakters blijven in elk geval overeind: Pim is nog altijd de avontuurlijkste en impulsiefste van de twee poezen, terwijl Pom veel rustiger is, bedachtzaam en voorzichtig. Hij houdt niet van verandering en een ingrijpend gebeuren overkomt hem net in dit verhaal. Wanneer de nichtjes Trees en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze de poezen mee voor een picknick in het bos, waar ze hen gelijk willen ontvoeren. Ze verhuizen immers en zouden Pim en Pom te hard missen. Natuurlijk laten de twee poezen dat niet zomaar gebeuren en ze lopen weg. Ze verdwalen en de tocht naar huis wordt er een vol spannende avonturen.
De ontvoering en de vlucht van Pim en Pom zorgen voor spanning en emotie, maar die vormen slechts de inkleding voor het centrale thema: ware vriendschap. Tijdens de tocht wordt die danig op de proef gesteld. In de stad lijkt Pom te kiezen voor de straatkatten in plaats van voor Pim, waarop zijn vriendje verdrietig afdruipt. Wanneer het gevaar het grootst is, laten ze elkaar echter niet in de steek en zelfs de eigenzinnige straatkatten helpen hen om de gemene nichtjes een hak te zetten. De tekst laat niets aan duidelijkheid te wensen over: '“Ik laat mijn beste vriendje toch niet in de steek?" zegt Pom. Hij kijkt dankbaar naar Johnny en de straatkatten. "Maar zonder jullie was het nooit gelukt." "Ach, is niks," zegt Johnny. "Dat doen vrienden toch voor elkaar?" Ook eerder in het verhaal leerden de twee poezen al een nieuwe vriend kennen: Luna de uil, die over hen waakt in het donkere, nachtelijke bos.
In de illustraties vallen vooral de heldere kleurenvlakken op, zoals bij de daken van de huizen of de flatgebouwen in de stad. Die kleuren roepen ook sfeer op, met duidelijke contrasten, bijvoorbeeld tussen de donkere tinten van het nachtelijke bos en het zachte roze en geel bij het slotfeest. Leuk is ook hoe de gemene nichtjes op het eind letterlijk in hun hemd gezet worden, waarbij ze zelfs bijna met de billen bloot staan.

Fiona Van Heemstra, Tingue Dongelmans, Mies Bouhuys (oorspr. aut.), Fiep Westendorp (ill.), Marieke Van Middelkoop (ill.), Pim & Pom, Fiep Amsterdam, 2014, 61 p., ill. € 9,99. ISBN 9789045116402. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri