Peuters en kleuters

Leo Timmers: Franky

door Jan Van Coillie

5+ - Sam is wild van robots. Hij weet zeker dat ze ergens op een verre planeet wonen. Daar moet iedereen om lachen, zijn ouders op kop. Alleen de oude radio geeft hem gelijk: ‘Dat weet toch iedereen’. De eigenzinnige Sam laat het er niet bij en gaat aan de slag. Met een kapotte stofzuiger, een hark, een tang, een bureaulamp, een ventilator en de oude radio maakt hij zijn eigen robot die hij Franky noemt. Hoewel Franky een andere taal spreekt, begrijpen de twee elkaar uitstekend en spelen ze samen fantastische spelletjes. Maar op een zekere nacht gebeurt het onvermijdelijke…
Franky is een lofzang op de vriendschap, maar meer nog op de kracht en de waarachtigheid van de verbeelding. Daarmee schaart het boek zich in een rijke traditie, met klassiekers als De jongen die altijd te laat kwam (1988) van John Burningham en Ze lopen gewoon met me mee (1983) van Steven Kellogg en Margaret Mahy. Typerend hierbij is dat de volwassenen niet (willen) zien wat er ‘echt’ aan de hand is, tot ze niet anders meer kunnen.
Leo Timmers deelt in zijn werk op een vanzelfsprekende manier de fantasie en het gevoel voor humor van zijn jonge publiek. Zijn karikaturale stijl past uitstekend bij het thema en zet het ongeloof van de ouders en het enthousiasme van Sam duidelijk in de verf. Bij die stijl passen ook de tekstballonnen, waarvan de vorm soms mee emoties uitdrukt. De prenten bevatten veel speelse details en voorwerpen die voor extra humor zorgen: wanneer Franky Sam verblindt met een waterpistool, spuit Sam zijn hond en papegaai kleddernat; Franky snoeit de bomen in de vorm van hemellichamen, terwijl Sams vader onverstoord het gras maait; wanneer het ruimteschip met Franky vertrekt, blijkt een boompje gesnoeid in de vorm van een hartje een mooi afscheidscadeau.
Timmers slaagt er schitterend in om van de robot een levensecht karakter te maken, vooral door hem allerlei expressieve houdingen te laten aannemen die onmiskenbaar emoties uitdrukken van vreugde, verlangen of verdriet. Daarbij speelt de beweeglijke stofzuigerslang als nek een centrale rol, maar ook de ‘hand’ van de hark of de ‘ogen’ van de oude radio spreken een universele taal. Een hemels prentenboek dat zijn sterren meer dan verdient.


Leo Timmers, Franky, Querido Amsterdam, 2014, 48 p., ill. € 14,99. ISBN 9789045116891. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri