Peuters en kleuters

Marianne Busser, Ron Schröder, Kathleen Amant (ill.), Vera De Backker (ill.), Marijke Duffhauss (ill.): Twee handjes in de lucht

door Jan Van Coillie

3+ - Marianne Busser en Ron Schröder vormen een van Nederlands populairste schrijversduo’s. Ze schrijven onder meer teksten voor Sesamstraat en hebben tientallen succesrijke bundels met verhalen en versjes op hun naam. Twee handjes in de lucht is een voorleesbundel met gedichten voor peuters. In hun voorwoord rekenen de auteurs niet alleen de ‘allerjongste kinderen’ tot hun doelgroep, maar ook ‘ouders, opa’s, oma’s, peuterleidsters, logopedisten en leerkrachten’. Zij brengen de versjes immers bij de kinderen. Voor Busser en Schröder komt het bij een boek voor die doelgroep vooral op drie zaken aan: kort, leuk en leerzaam. Het eerste criterium betrekken ze op de versjes, de twee andere op de illustraties, al gelden die zeker ook voor de teksten. Zo bevat het boek meerdere pagina’s ‘Woordjes leren’, waarop in twee kolommen onder de illustraties woorden staan die rijmen of een logisch verband hebben.
De auteurs werken met figuren die in meerdere versjes (en ook andere bundels) opduiken: oma die alles bijzonder maakt, Jippie die dol is op kusjes, de kaboutertjes die van alles onder hun puntmutsen verbergen (wat een leuk spel tussen teksten en illustraties oplevert), Joris die nooit kan kiezen, Mama Beer met haar ijverige maar o zo domme beertjes, het liefste meisje dat steeds weer stout is, het babykoortje, de koning die een grote peuter blijkt, Bertje en Basje, Jip en Jan enzovoort. Deze steeds terugkerende personages kunnen de kleine luisteraars veel voorpret bezorgen.
Wat de kinderen, dieren, knuffels en sprookjesfiguren beleven, sluit nauw aan bij de leefwereld van peuters en kleuters: naar bed en in bad gaan, spelen, kusjes geven en krijgen, aankleden of naar de kinderboerderij gaan. Niet alleen de herkenbaarheid, ook de humor maakt de versjes aantrekkelijk. De peuters zullen zich allicht verkneukelen bij de klungelende koning, de supervieze Roosje, de domme beertjes, Jip die telkens weer de pineut is en natuurlijk de blote billen, poeperd en snotjes.
Het rijm biedt de kinderen extra plezier doordat ze de rijmwoorden zelf kunnen invullen. Meestal lopen de rijmen lekker, al zijn ze soms toch te voorspelbaar of te willekeurig zoals in de talrijke opsommingen.
Bijzonder aan het boek is nog dat de versjes verlucht worden door meerdere illustratoren: bekende namen als Dagmar Stam en Alex de Wolf, maar ook jonge beloften. Het leukst zijn de prenten die een interactie aangaan met de tekst, waarbij de luisteraar bijvoorbeeld wordt uitgenodigd om dingen te zoeken.
Verrassend of vernieuwend is dit boek zeker niet, maar speels, lief en bruikbaar des te meer.


Marianne Busser, Ron Schröder, Kathleen Amant (ill.), Vera De Backker (ill.), Marijke Duffhauss (ill.), Twee handjes in de lucht, Van Holkema & Warendorf Houten, 2014, 119 p., ill. € 19,99. ISBN 9789000329649. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri