Peuters en kleuters

Ted Van Lieshout, Sylvia Weve (ill.): Herrie

door Jan Van Coillie

5+ - Herrie verscheen voor het eerst in 1995. In deze tweede druk zijn drie nieuwe verhalen toegevoegd. Heldin is nog altijd Herrie, want zo heet ze, omdat ze altijd brult. Haar moeder wordt er soms hoorndol van, al blijft ze er meestal opvallend kalm bij en tempert ze haar woeste dochter met veel begrip of een kwinkslag. Overigens is Herrie helemaal geen onmogelijk kind. Ze weet best zelf dat ze (te) luid roept, maar dat moet, zo verzekert ze haar moeder telkens weer, omdat ze anders niet gehoord wordt. En ze houdt heel erg veel van haar moeder. Ook al gaat ze ‘honderd voetje-voor-voetjes ver’ weg, ze kan haar moeder niet missen en dat is wederzijds. Het is vooral die combinatie van lief en rebels die haar zo’n aantrekkelijk personage maakt, en natuurlijk de authentieke en tegelijk speelse manier waarop de auteur en de illustrator Herrie en haar moeder in woorden en beelden vangen.
Van Lieshout typeert Herrie en haar moeder als gelijken. Wanneer haar mama haar schaatsen inpikt, en valt, zegt Herrie onomwonden: ‘Dat komt er nou van als je de schaatsen van je eigenste kind inpikt’ en wanneer ze haar moeder ‘stom mens’ noemt, wijst die haar niet meteen terecht. Hoe duidelijk de emoties door de combinatie van tekst en tekeningen ook zijn, toch laat Van Lieshout veel open dat de lezer of de luisteraar zelf kan invullen. Hoe de Sint Herrie te slim af is als die hem probeert te ‘chanteren’, moet je zelf afleiden.
Sylvia Weve is geknipt voor dit verhaal: als geen ander kan ze zowel rebelse kinderen als wanhopige maar ook lieve ouders neerzetten. De eerste prent beeldt die combinatie meteen treffend uit: de moeder die zelfvoldaan jongleert met tomaten, terwijl Herrie bijna uit elkaar spat van woede, verbeeld in de rode verfspat achter haar. Elders beeldt Weve Herrie af in een draaikolk van vlekken of scherven en even verder lief en stil tegen mama’s zwangere buik. Vaak voegt ze betekenisvolle details toe, zoals de kandelaar met brandende kaarsen die gezelligheid uitstraalt. Sommige details voegen ook humor toe, zoals de rode want die uit het hoofd van de sneeuwman piept als een uitgestoken tong of Herries poppen die groene en blauwe monstertjes blijken te zijn.
Het boek eindigt met het verhaal ‘schrijfster worden’. Het gaat over hoe een verhaal kan groeien en over de kracht van de verbeelding. Het slot zal zowel de volwassen voorlezer als de kleine luisteraars ongetwijfeld iets doen. Net dat is het meest bijzondere aan deze verhalen: hoe ze telkens weer reacties losmaken.


Ted Van Lieshout, Sylvia Weve (ill.), Herrie, Gottmer Haarlem, 2014, 50 p., ill. € 10,95. ISBN 9789025756932. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri