Vanaf zes jaar

Toon Tellegen, Marc Boutavant (ill.): Is er dan niemand boos?

door Jan Van Coillie

8+ - Deze uitgave van Tellegens bundel Is er dan niemand boos? biedt een merkwaardig staaltje van uitgeversgeschiedenis. Het boek verscheen oorspronkelijk in 2002 met illustraties van Annemarie van Haeringen. De Franse vertaling uit 2013 werd geïllustreerd door Marc Boutavant en het is die uitgave die met de oorspronkelijke, Nederlandse tekst opnieuw op de markt wordt gebracht.
Het boek bevat een selectie van de verhalen uit het originele werk, wat de illustrator meer armslag geeft. Terwijl Van Haeringen bij elk verhaal een of een paar tekeningen maakte, krijgt Boutavant ruimte voor een zestal prenten per verhaal. Ook de stijl is totaal anders: de Franse prenten zijn vrolijker en kleurrijker. Ze vullen geregeld het volledige blad, terwijl Van Haeringens illustraties in de witte ruimte boven de teksten staan. Niet alleen de tekenstijl, maar ook de toon is anders. Dat blijkt al meteen op de kaft: waar Van Haeringen een woest stampende, bruinoranje pad tekent met gebalde vuisten en gemene, gele ogen, zet Boutavant een gezapig, geelgroen exemplaar neer op een steen, de voorpoten gekruist en de mond gesloten.
Tellegens verhalen blijken tijdloos: ze blijven de lezer opkikkeren, zelfs al gaan ze zoals hier over boos zijn in allerlei gedaantes, van de dunne, lichtrode boosheid over de rimpelige, grijze ergernis en de paarse woede tot de sneeuwwitte razernij die de kreeft allemaal verkoopt. De verhalen weten beurtelings een gevoel van herkenning en verbazing op te roepen. Je herkent het gestuntel van de olifant, net als zijn geluksgevoel. En je verbaast je over het nijlpaard en de neushoorn die een gezellig gesprek voeren over hoe ze boos zouden kunnen worden of over het aardvarken dat het liefste vrolijk op zijn kop staat. Het slotverhaal bevat net als de klassieke fabels een wijze les, al moet je die zelf afleiden: boos zijn mag. Als op een dag alle boosheid verdwenen is, volgt chaos en ‘sombere stilte’, tot de krekel per ongeluk tegen de knie van de neushoorn trapt en de boosheid terugkomt. Dan stijgt gejuich op.
Op Tellegens dieren kan je niet boos zijn: ze vertolken te veel van onze eigen (klein)menselijke trekjes.


Toon Tellegen, Marc Boutavant (ill.), Is er dan niemand boos?, Querido Amsterdam, 2014, 78 p., ill. € 15,99. ISBN 9789045116884. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri