Vanaf twaalf jaar

Bart Giedts, Bart Simoens (ill.): Waarom doet meneer pastoor de afwas tijdens de mis?

door Karen Ghonem-Woets

12+ - Voor dit informatieve boek over het katholieke geloof ging Bart Giedts, godsdienstleerkracht in het secundair beroepsonderwijs (bso), uit van vijftig vragen van zijn leerlingen. Die variëren van vragen over meer theologische kwesties, zoals heiligverklaringen, onze leeftijd in de hemel en de aard van het vagevuur, tot vragen over het instituut kerk, haar vertegenwoordigers, kerkelijke rituelen en geloofsrituelen, en vragen die geïnspireerd zijn door het dagelijkse leven, zoals trouwen met een niet-katholiek, scheiden, het gebruik van condooms of homoseksualiteit. De auteur houdt zich in zijn antwoorden aan de officiële leer, zoals hij ook in zijn inleiding expliciet zegt.
Het resultaat is een beargumenteerde toelichting bij vele — soms moeilijke — kwesties. Het werk is helder geschreven, met af en toe een humoristische noot, en zal voor zowel jongeren als volwassenen vaak leerzaam zijn, want, zoals de auteur in zijn inleiding stelt: ‘Door het grote aanbod aan spirituele boeken weten de meeste mensen nu misschien wel wat chakra's zijn en kunnen ze zich iets voorstellen bij karma, maar wat nu alweer de Heilige Drievuldigheid is, is lang niet meer zo duidelijk.’ Ook het feit dat jongeren vandaag minder in contact komen met geestelijken, zorgt ervoor dat er hiaten in hun basiskennis kunnen zijn. De auteur is overigens niet altijd even duidelijk, bijvoorbeeld wanneer hij spreekt over homoseksuelen met wie de Kerk ‘die moeilijke weg’ moet bewandelen. De vele, soms best gewaagde illustraties brengen de nodige extra lucht in het boek.

Bart Giedts, Bart Simoens (ill.), Waarom doet meneer pastoor de afwas tijdens de mis?, Davidsfonds Leuven, 2014, 128 p., ill. € 14,95. ISBN 9789058269980

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri