Adolescenten

Jennifer E. Smith: Duizend kilometer tussen jou en mij

door Jürgen Peeters

14+ - Als Lucy tijdens een stroompanne in New York in de lift vastzit, samen met Owen — nog zo'n eenzaat — ontstaat er een voorzichtige toenadering tussen de twee. Beide personages lijden onder hun afwezige ouders: Lucy's vader en moeder reizen voortdurend de wereld rond en Owens vader bevindt zich in een impasse na het overlijden van zijn echtgenote. De toevallige ontmoeting leidt tot een prille verliefdheid. Daar komt aardig wat gezwijmel aan te pas. Geloofwaardigheid bereikt Jennifer E. Smiths zwak uitgewerkte, slordig opgebouwde liefdesgeschiedenis daar niet mee. Om het geheel van de nodige dramatiek te voorzien, integreert Smith nog wat kunstgrepen. Voor de relatie goed en wel vorm krijgt, verhuist Lucy met haar ouders naar Europa en maken Owen en zijn vader een roadtrip door Amerika. Alle goede voornemens om contact te houden ten spijt, verliezen de hoofdpersonages elkaar uit het oog en leiden ze elk een nieuw leven, compleet met nieuwe geliefden. Een geënsceneerd weerzien in San Francisco brengt alleen maar verwarring en teleurstelling teweeg. Tot Owen, na zowat 150 bladzijden overspannen puberale dramatiek, opnieuw toenadering zoekt. De geëmancipeerde zestienjarige Lucy vliegt daarop in haar eentje van Londen naar New York, alwaar de geliefden de tijd van hun leven hebben. Al zijn ze gelukkig realistisch genoeg om te beseffen dat ‘een lang en gelukkig’ einde er misschien niet inzit.
Smith, die vooral naamsbekendheid verwierf met de bestseller De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht (2012), levert opnieuw een oppervlakkig, voortkabbelend verhaaltje af. Nochtans biedt het voortdurend verhuizen en telkens weer moeten acclimatiseren een potentieel interessante invalshoek. Haar hoofdspersonages zet Smith goed neer, al blijft nog heel wat ruimte voor verbetering. Vooral de expliciete benadering van gevoelens en gedachten stoort: echt alles wordt voorgekauwd, waardoor geen greintje ruimte voor inbreng van de lezer overblijft. De uitleggerige verteltrant levert ook een traag verteltempo op, wat de ontwikkeling van de verhaallijn meermaals danig in de weg staat en ervoor zorgt dat het boek al snel langdradig wordt. Voor de liefhebbers van het genre.

Jennifer E. Smith, Duizend kilometer tussen jou en mij, De Fontein Utrecht, 2014, 316 p., € 15,99. ISBN 9789026136580. Vert. van: The geography of you and me door Sandra Van de Ven. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri