Vanaf negen jaar

Agave Kruijssen: Ontvoerd

door Sanne Parlevliet

10+ - Het roept romantische scenario’s op, de geschiedenis van het proces tegen Hendrik Everts in 1642. Hendrik Everts, een man uit het gewone volk, liep weg met jonkvrouw Margaretha van Coldenhove. Hij werd opgepakt en stond terecht voor ontvoering. Met een brief van Margaretha bewees hij zijn onschuld. Vier jaar later trouwden ze. Meer is er niet bekend. Voor Agave Kruijssen was het genoeg om er een spannend liefdesverhaal over twee jonge mensen uit verschillende standen van te maken. Zij liet hen de liefde voor een paard delen en het verlies van een vader. Het eerste brengt Hendrik en Marga bij elkaar, het tweede doet hen zichzelf in elkaar herkennen, over het standsverschil heen.
Hendrik is paardenknecht op het landgoed Coldenhove. Marga’s paard is zijn lievelingspaard. Marga weigert zich te gedragen als het meisje dat haar moeder van haar wil maken. Om aan het keurslijf te ontsnappen, gaat ze het liefst lange tochten rijden op de hei. Een val in de mist is het begin van de liefdesgeschiedenis. Marga wordt gered door Hendrik en hun zorg voor het gewonde paard brengt hen dichter bij elkaar. Wanneer Marga’s moeder haar weg wil sturen naar een oom, om te leren hoe ze zich als jonkvrouw dient te gedragen, besluit Marga te vluchten. Met een briefje vraagt ze Hendrik om haar te helpen en mee te gaan.
Marga’s verzoek is naïef en egoïstisch. Zij kan zich niet voorstellen dat de vlucht anders zou kunnen lopen dan in de verhalen die zij kent, waarin alles altijd goed komt. Zij realiseert zich ook niet wat de gevolgen voor Hendrik kunnen zijn. Agave Kruijssen is er dan ook niet helemaal in geslaagd begrijpelijk te maken waarom Hendrik op het verzoek ingaat. Zijn baantje als paardenknecht is alles wat hij heeft. Hij houdt van zijn werk en van de paarden en hij heeft geen familie om op terug te vallen. Is de laatste zin van Marga’s brief, ‘Ik hoop met heel mijn hart dat je komt’, werkelijk voldoende om hem dat op te laten geven?
Eenmaal op de vlucht leren de jonge mensen elkaar beter kennen en wordt de ontluikende liefde geloofwaardiger. Marga realiseert zich wat Hendrik voor haar heeft gedaan en herkent Hendriks verdriet om zijn vader. De achtervolging door het jachtgezelschap van Marga’s oom is spannend en het mislukken van de vlucht is een mooie consequentie van het volgen van de waargebeurde geschiedenis. In dit boek zijn de kinderen de volwassenen nu eens niet te slim af. Kruijssen beschrijft vervolgens het proces tegen Hendrik wel, maar laat het huwelijk weg. Een goede keuze, die het verhaal een aangenaam en hoopvol open einde geeft.

Agave Kruijssen, Ontvoerd, Lannoo Tielt, 2013, 191 p., € 12,99. ISBN 9789401412148

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri