Adolescenten

Elizabeth E. Wein: Codenaam Verity

door Kirstin Vanlierde

15+ - Codenaam Verity speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Verity’, een Britse spionne, schrijft haar bekentenissen op voor de Gestapo-officiers die haar verhoren. Ze is getraumatiseerd en probeert haar leven nog wat te rekken door er een heel verhaal van te maken. ‘Verity’ vertelt hoe ze bij de geheime dienst terechtkwam en hoe ze boezemvriendschap sloot met Maddie, een van de eerste vrouwelijke piloten, die als burger meehielp met het overvliegen van mensen en materiaal. Door haar emotionele, soms verwarde, verhaal krijgt de lezer een inkijkje in de omstandigheden van ‘Verity’s’ verblijf. Ze is wreed gemarteld en heeft alle informatie verraden die ze maar kon.
Codenaam Verity is beklemmende literatuur. Julie, zoals ‘Verity’ in werkelijkheid blijkt te heten, komt voor de ogen van de lezer tot leven, net als haar warme vriendschap met een leeftijdsgenote met een heel andere achtergrond en de bloedstollende details van haar verhoor. Wein laat haar personage volstrekt realistisch tegen zichzelf praten op papier. De lezer wordt doordrongen van Julies angst om te sterven en haar pogingen om de tijd te rekken. Ondertussen heb je tevens een mooi beeld gekregen van het leven van vrouwen die meehielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het wereldje van de piloten en telegrafisten. En belangrijker: je hebt de twee sterke hoofdpersonages in je hart gesloten.
Het tweede deel van het boek wordt verteld door Maddie, die na haar noodlanding niet is omgekomen, zoals Julie dacht, maar onderduikt bij boeren in afwachting van het moment dat ze weer naar Engeland wordt gebracht. Hier toont Wein fraai schrijverschap: de twee stemmen verschillen heel erg van elkaar. Zo indringend en stilistisch als Julies bekentenissen waren, zo onbeholpen is soms Maddies verhaal. Wein waakt over de kwaliteit van haar tekst, maar het is duidelijk dat Maddie meer iemand van daden is. Ze laat voornaamwoorden weg, vervalt in telegramstijl als het haar te lang duurt, zegt een enkele keer iets dubbel omdat ze vergeten is wat ze al geschreven heeft.
Naarmate het verhaal buiten de verhoorkamer zich ontvouwt, krijgt de lezer het hele plaatje te zien. De plotwendingen zijn briljant. Er zijn dingen die Maddie niet weet en de lezer wel, wat voor een wrange dramatische ironie zorgt. Maar het wordt ook duidelijk dat niets in Julies verslag is wat het lijkt. De ontknoping is ontroerend, wreed en realistisch — zakdoeken zijn toegestaan.
Dit boek wordt gepromoot als young adult-roman, en dat klopt ook wel, maar dan liefst in de breedste zin van het woord: het is een boek voor jongeren die stevig leesvoer willen, en het is een boek voor volwassenen die geraakt durven worden. Allen naar de boekhandel, zou ik zeggen.


Elizabeth E. Wein, Codenaam Verity, Van Goor Houten, 2013, 319 p., € 19,99. ISBN 9789000329540. Vert. van: Code name Verity door Esther Ottens. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri