Adolescenten

Rainbow Rowell: Fangirl

door Kyra Fastenau

14+ - De naam Rainbow Rowell doet bij ons nog geen belletje rinkelen, maar in het Engelse taalgebied wordt de schrijfster al vergeleken met niemand minder dan John Green. Dit omwille van haar succesvolle young adult-roman Eleanor & Park, die in november 2014 verschijnt bij Van Goor. Nieuwsgierigen kunnen hun leeshonger alvast stillen met Fangirl, waarvan deze zomer de Nederlandse vertaling verscheen.
Rowells eerste jongerenroman laat zich het best omschrijven als een typisch tienermeidenboek, al zijn de personages een stukje ouder en speelt er meer dan alleen een eerste verliefdheid (wat overigens niet betekent dat gezwijmel afwezig is in Fangirl, integendeel). Het hoofdpersonage is Cath, die samen met haar tweelingzus Wren gaat studeren aan de universiteit. Wren grijpt die gelegenheid aan om zich van haar zus te distantiëren, zich volop in het studentenleven te storten en te experimenteren met alcohol en jongens. Cath daarentegen verschuilt zich liever op haar studentenkamertje, waar ze zich kan bezighouden met haar favoriete hobby: fanfictie schrijven over Simon Snow, een wel heel slap aftreksel van Harry Potter.
Tweelingzussen die volwassen worden en langzaam uit elkaar groeien: op zich geen bijster origineel uitgangspunt voor een jongerenroman. Fangirl valt echter op door de sterke uitwerking van de personages. Hoewel sommigen nogal stereotiep aandoen (de nukkige kamergenote, de oppervlakkige vriendin, de strenge maar inspirerende lerares), overtuigen ze wel. De manier van praten, de kledingstijl, de popcultuurreferenties: alles klopt. De belangrijkste personages blijken bovendien verrassende kanten te hebben. Zo is de hulpvaardigheid van de altijd vriendelijke Levi (Caths love interest) niet geheel zonder bijbedoelingen, zonder dat dit hem meteen een bad boy maakt. En Wren negeert de sms’jes van haar zusje, maar ze leest wel wekelijks haar fanfictie. Boekenwurm Cath zal voor veel lezeressen een aansprekende heldin zijn, maar haar koppigheid en conservatieve karakter gaan op den duur ook irriteren. Tot je meer te weten komt over haar opvoeding, met een afwezige moeder en een bipolaire vader, en begrijpt waarom ze zo moeilijk vrienden maakt of het grillige gedrag van haar tweelingzus zo extreem veroordeelt.
De familieproblematiek is met afstand het sterkste punt van Fangirl, maar wordt jammer genoeg overschaduwd door de wel érg langzaam ontluikende liefde tussen Cath en Levi. Om nog maar te zwijgen van de pijnlijk slecht geschreven passages fanfictie, die helaas geen link met het kaderverhaal bevatten (al blijkt op het eind waarom: Cath schrijft fanfictie omdat ze moeite heeft haar eigen levensverhaal op papier te zetten, iets waar ze – cliché! – uiteindelijk wel in slaagt en nog een belangrijke prijs mee wint ook).
Het is het hopen dat Rowell de verhouding tussen tienerhartzeer en serieuzere problemen beter weet te doseren in Eleanor & Park, een Romeo en Julia-verhaal dat handelt over pesten, racisme en huiselijk geweld, en naar het schijnt een minder hoopvol einde biedt. In ieder geval bevat Fangirl alvast de kiemen van wat kan uitgroeien tot een potentieel interessant young adult-oeuvre. Rainbow Rowell is een naam om in de gaten te houden.

Rainbow Rowell, Fangirl, Van Goor Houten, 2014, 455 p., € 18,99. ISBN 9789000342440. Vert. van: Fangirl door Jeannet Dekker. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri