Vanaf negen jaar

Dirk Weber: Hij of ik

door Tine Mortier

9+ - Het fenomeen van de dubbelganger spreekt al eeuwen tot de verbeelding. In de literatuur zijn tal van plots te vinden die hierop geënt zijn, van de illustere voorbeelden van pakweg Dostojewski en Edgar Allan Poe, tot recentere in het werk van Umberto Eco of Gerrit Komrij. Volgens sommige theorieën zouden we er zelfs allemaal eentje hebben rondlopen. Een niet erg aangename gedachte, ware het niet dat we er ons alsnog mee kunnen troosten dat onze dubbelganger misschien toch een beetje van ons afwijkt. Of op zijn minst een aangename mens blijkt te zijn. Of ? als al het vorige niet van toepassing blijkt ? dat we hem of haar in het beste geval niet al te vaak te zien zullen krijgen.
 
Dat is voor Philip, het dertienjarige hoofdpersonage uit Hij of ik, wel anders. Wanneer hij met zijn ouders naar de stad verhuist, ontmoet hij op een dag zijn dubbelganger. Olaf lijkt niet alleen op Philip, hij is eigenlijk gewoon griezelig hetzelfde. Wat hun uiterlijk betreft dan wel, want voor de rest zijn ze totaal verschillend. Philip is opgegroeid in een beschermd milieu. Hij is een ernstige, verantwoordelijke tiener die plichtsgetrouw naar school gaat en geregeld zijn dementerende grootmoeder een bezoekje brengt. Olaf daarentegen is een losgeslagen boefje. Hij steelt brommers, raakt verwikkeld in vechtpartijen en laat zich in met louche zaakjes.
 
Wanneer Philips ouders op reis vertrekken, gaat hij een tijdje bij zijn oma en haar oppas logeren. Tijdens die periode leren de jongens elkaar beter kennen. Voor Philip is dit een heel verwarrende ervaring: enerzijds raakt hij door Olafs toedoen onophoudelijk in de problemen, maar anderzijds vindt hij het ook best spannend om met hem om te gaan en wordt hij gefascineerd door Olafs gedrag. En bovendien is er die onontkoombare vraag naar het waarom van hun gelijkenis.
 
Dirk Weber heeft met Hij of ik een ongemeen spannend verhaal geschreven. Het hele boek beschrijft het perspectief van Philip, maar door Webers afgemeten schrijfstijl wordt het verhaal nergens overdreven sentimenteel. De korte hoofdstukken bouwen de spanning mooi op naar het onvermijdelijk tragische einde. De lezer blijft tot op de allerlaatste bladzijden in spanning naar de finale afloop van het verhaal. En dat is meteen het enige minpunt: voor minder ervaren lezers kan het vreemde einde een flinke afknapper vormen. Want er wordt heel wat geïnsinueerd, waardoor er net iets te veel vragen onbeantwoord blijven.


Dirk Weber: Hij of ik, Querido, Amsterdam 2010, 152 p. ISBN 9789045110905. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri