Adolescenten

Bart Moeyaert: Kus me & Wespennest

door Tine Poesen

15+ - Het is zomer, broeierig heet. Lena loopt in Kus me achter de Valse Blonde aan de heuvel op. De Valse Blonde gaat haar een geheim toevertrouwen. En daarna is het aan Lena, want zo werkt het spel: een geheim in ruil voor een geheim. Maar Lena weet niet of ze haar eigen geheim wel wil delen; de Valse Blonde is voor geen haar te vertrouwen en bovendien schaamt ze zich er een beetje voor. Tot Lena achter het échte geheim van de Valse Blonde komt. 
 
In Wespennest bereidt Suzanne zich voor op het jaarlijkse buurtfeest. De spanning op het dorpsplein is te snijden: de blaffende honden van Heleen hebben onenigheid gezaaid in het dorp en Suzanne durft niet in te gaan tegen haar dorpsgenoten. Tot Wolf, een jonge poppenspeler, op het dorpsplein arriveert en Suzanne de ogen opent. 
 
Kus me en Wespennest zijn twee verhalen die qua thematiek en sfeer erg vergelijkbaar zijn. ‘Verhalen over vriendschap, geheimen en wat er gebeurt als de hitte je bijna verstikt’, aldus de achterflap. Tegelijkertijd gaan de verhalen over eigen keuzes leren en durven maken en niet luisteren naar de stemmen om je heen. Bart Moeyaert schreef deze boeken aan het begin van zijn carrière en werd er meermaals voor geprezen (voor Kus me ontving hij zijn eerste Boekenleeuw). Die lofzangen waren helemaal terecht, en gelden ook vandaag nog. Het poëtisch taalgebruik in de beschrijvingen, intussen Moeyaerts handelsmerk, maakt dat je de hitte in beide verhalen voelt sidderen. Het speelt zich allemaal als een film met geelfilter af in je hoofd. Kus me werd eerder al naar het theater vertaald, maar ook Wespennest zou niet op misstaan op de planken. De eenheid van tijd en plaats, de beeldende dialogen en de veelzijdige vrouwelijke hoofdpersonages lenen zich perfect voor een theaterstuk. Maar in plaats daarvan kwam er een verzamelbundel.
 
Waarom werden precies deze twee boeken opnieuw en samen uitgebracht? De reden lijkt eenvoudig: omdat ze tijdloos zijn. Wanneer in het verleden het verhaal van Lena en Suzanne zich precies afspeelt, is niet duidelijk, maar er hangt een nostalgische vakantiesfeer rond die lezers van verschillende generaties zullen herkennen: terwijl de zon langzaam zakt en het kampvuur aangestoken wordt, worden de geheimen prijsgegeven. De zomer loopt op haar einde en met die zomer eindigt ook een naïeve kindertijd. 

Bart Moeyaert: Kus me & Wespennest, Querido, Amsterdam 2012, 208 p. ISBN 9789045113883. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri