Peuters en kleuters

Leo Timmers: Kijk wat ik kan! / Kijk wat ik meeneem!

door Chris Bulcaen

3+ - Sinds Wie rijdt? heeft Leo Timmers zich op de voertuigen gestort. In dat prentenboek bereikt hij een succesvolle combinatie van mechanica, design, empathie en humor, die peuters en kleuters onweerstaanbaar vinden. Dat recept past hij sindsdien toe in allerlei afgeleide en verwante boekjes. De aantrekkelijke mechanica en design vind je terug in de nostalgisch-realistische afbeelding van de voertuigen: het zijn modellen uit de jaren '60, met mooie, ronde vormen, in aansprekende kleuren, lekker glimmend, met vaak een mechanisch detail dat beklemtoond wordt. Empathie en humor bereikt Timmers in de dieren die de voertuigen besturen. Vermenselijkte dieren wekken sowieso al de sympathie van kleuters op, maar Timmers beeldt ze ook nog eens te groot af in verhouding met de voertuigen, wat een humoristisch effect oplevert. Een heftruck met op de vork een gigantisch, in smoking gekleed nijlpaard: het is een hilarische prent.
 
Die prent vind je terug in Kijk wat ik kan!, dat tezamen met Kijk wat ik meeneem! een nieuwe spin-off is van Timmers autowereld. Het zijn pop-up/flapjesboeken: je moet aan een flapje trekken om een of ander detail in de prent te doen bewegen of te voorschijn te halen. Timmers houdt het beperkt: we krijgen telkens zes pop-ups, met op de linkerpagina een korte beschrijving en de oproep "Kijk maar!". De pop-ups zelf zijn ook eenvoudig. Het boekje Kijk wat ik meeneem! biedt daarbij meer verrassing en humor dan het andere, met een muis die een gigantische brok kaas uit een kist heft, een takelwagen waaraan een mini-auto van een mier bengelt, een smalle ziekenwagen waaruit een heel lang bed met gewonde krokodil schuift, en een dobberende boot vol dieren. In Kijk wat ik kan! zijn de prenten van een brandweerolifant en racende neushoorn minder fantasievol ? en al bekend uit vorige boeken. In dit boekje valt vooral de al vermelde nijlpaardprent op, naast het bijzonder leuke vliegtuig aan het eind. Dat vliegtuig, met erin alle dieren uit het boek, schiet werkelijk de hoogte in wanneer de pagina's openklappen.
 
Qua pop-ups en verhaal zijn deze boekjes simpel, de kwaliteit ligt volledig in de stijl van Timmers, waarin hij fascinatie voor glimmende voertuigen, empathie voor de dierlijke bestuurders en humor uitstekend combineert. De uitvoering van de pop-ups is stevig, maar soms vallen de flapjes nogal stroef uit, wat gemakkelijk tot scheuren kan leiden in de gretige handen van een kleuter.
 
Leo Timmers: Kijk wat ik kan!, Clavis, Hasselt 2008, 12 p. : ill. ISBN 9789044807714
 
Leo Timmers: Kijk wat ik meeneem!, Clavis, Hasselt 2008, 12 p. : ill. ISBN 9789044807707
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri