Vanaf zes jaar

Ted van Lieshout: 1

door Coosje van der Pol

6+ - In het kader van 'Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken', het thema van de Nederlandse Kinderboekenweek 2009, heeft Ted van Lieshout 25 kunstobjecten uit de collectie van het Amsterdamse Rijksmuseum verzameld en samengebracht in het kijk-, zoek- en telboek 1. De rechterbladzijden van het boek tonen steeds een foto van een kunstvoorwerp dat iets te maken heeft met eten. Het aardige hierbij is dat Van Lieshout het verband tussen kunstvoorwerp en eten ruim interpreteert. In deze brede benadering schuilt reeds het eerste zoekelement: wát is het verband met eten of drinken? Tussen de kunstvoorwerpen bevindt zich bijvoorbeeld ook een scherf (van een bord). Op de naastliggende bladzijden staat telkens een groot zwart cijfer (van 1 tot en met 25). Dit cijfer geeft aan hoeveel er van iets geteld moet worden, maar niet wat er geteld moet worden. Dit is opnieuw een zoekelement dat het telboek een extra dimensie geeft.
 
Achter in het boek staan de oplossingen van de zoek- en telpuzzels én aanvullende informatie over het kunstvoorwerp. Korte tekstjes vertellen iets over de maker, de titel van het werk, het materiaal waaruit het voorwerp is gemaakt, aangevuld met allerlei andere interessante weetjes. Zo komt de lezer bijvoorbeeld te weten dat keramiek een ander woord is voor aardewerk en dat korenhalmen een symbool voor de zomer zijn. Heel jonge lezers zullen genoeg hebben aan het tellen, maar zijn allicht nog niet toe aan de toelichtingen achterin. Oudere kinderen kunnen hun leergierigheid dan weer stillen met de informatie achter in het boek, maar zullen het tellen en zoeken wat eenvoudig kunnen vinden.
 
1
past binnen het streven van het Rijksmuseum om jonge mensen tot een museumbezoek te verleiden. Het boek heeft naast tellen en zoeken dan ook nadrukkelijk als doel kinderen aandachtig naar kunst te laten kijken. Het is alleen de vraag of telopdrachten wel uitnodigen om met een 'artistieke blik' naar de voorwerpen te kijken. Kinderen die leren tellen, tellen vaak 'alles wat los en vast zit'. Wat er geteld wordt, doet er voor hen veel minder toe.
 
Het boek is uitgegeven in een handzaam vierkant formaat. De foto's van de kunstvoorwerpen zijn van hoge kwaliteit en komen dankzij de verder vrij sobere vormgeving goed tot hun recht. De toelichtende teksten achter in het boek zijn ook in het Engels vertaald. Een slim idee, want dat maakt het ook voor de vele buitenlandse bezoekers van het Rijksmuseum aantrekkelijk een exemplaar aan te schaffen. Zo kunnen kinderen in alle uithoeken van de wereld de veertien rode besjes tellen in het schilderij van Jan van Huysum of de vier lepels van Meissen-porselein.
 
Ted van Lieshout: 1, Rijksmuseum Amsterdam 2009, 64 p. : ill. ISBN 9789086890545
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2009 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri