Vanaf negen jaar

Ted van Lieshout: Twee ons liefde

door Peter Van den Hoven

9+ - In de naoorlogse kinder- en jeugdpoëzie zijn de namen van Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink niet meer weg te denken als mastodonten wier gedichten niet alleen door iedereen zijn gekend, maar die ook hun poëtische sporen in het werk van andere auteurs hebben nagelaten. In hun kielzog delen Ted van Lieshout en Joke van Leeuwen een derde plaats, vooral ook door hun 'tweetaligheid' als dichter én beeldend kunstenaar.

Van Lieshout weet met elke nieuwe bundel te verrassen door een uitgesproken eigen geluid, dat hij toch steeds anders laat klinken vanwege een zeer lenig register dat verschillende poëtische octaven omvat. Aangevuld met de artistieke resonantie van zijn prenten en tekeningen levert dat een poëzie op die zowel herkenbaar als vernieuwend is: muziek voor ogen en oren. Niet alle hedendaagse dichters weten een bundel lang de aandacht van de lezer vast te houden, maar dat geldt niet voor Van Lieshout, die ook wanneer hij zich thematisch vastlegt over voldoende inhoudelijke en vormtechnische variatie, speelstalige ambiguïteit en weldadige humor beschikt.

Dat gaat ook op voor Twee ons liefde een mini-poëzieprentenboek (13,5 bij 15,5 cm, 26 bladzijden) waarin hij het bekende gezegde dat liefde door de maag gaat op een geheel eigen wijze van dichterlijk en beeldend commentaar voorziet. Het gaat over een jongetje dat op pad wordt gestuurd door zijn moeder om boodschappen te doen, en met een aantal verrassingen thuiskomt. Hij moet belegen kaas, fruit, wc-papier en nog zo wat halen, en mijmert ondertussen aan de hand van afdwalende gedachten over wat hij zoal meemaakt. Hij ontdekt wijsheden als reclame ("Snoep is veel gezonder met een blaadje sla eronder"), denkt na over het verschil tussen jong en belegen, komt een meneer met een gemeen been tegen ("vals klinkt zo onaardig"), vindt straten met namen als "Doremifasolstraat, Nooitverlaatikjestraat, Pruimedantstraat en Zwemdiploma-straat" veel leuker, en schaamt zich als hij met 24 rollen wc-papier over straat moet ("nou zeg, dát kind gaat prinsheerlijk zitten poepen!").  
 
De bundel eindigt met een aanbieding ("Bij aankoop van twee blauwe luchten een wolkje gratis. Spaar ze allemaal!") en heeft twee speciale, ongebruikelijke gebruiksaanwijzingen als toetje. Met tekeningen (een hollend jongetje met boodschappentas op elke twee pagina's), knip- en plakwerk en foto's (bv. van zichzelf, likkend aan een maggiblokje) en een boodschappenlijstje bij wijze van inhoudsopgave is Twee ons Liefde een van de gekste bundels van de laatste jaren, met gedichten die overigens vooral parlando-achtig proza bevatten. Deze kleine, maar heerlijk dwars-poëtische verzameling geeft een goed beeld van de creatieve veelzijdigheid van Van Lieshout die ook nu weer laat zien dat hij schrijft voor kinderen en andere volwassenen.
 
Ted van Lieshout: Twee ons liefde, Leopold, Amsterdam 2008, 25 p. : ill. ISBN 9789025852504. Distributie Standaard Uitgeverij
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri