Vanaf twaalf jaar

Geert De Kockere, Stefanie De Graef (ill.): Vreemdgaan

door Reine De Pelseneer

12+ - Vreemdgaan is een samenwerking van dichter Geert De Kockere en illustratrice Stefanie De Graef en bevat vooral veel beelden en kleine brokjes tekst. Een prentenboek dus, maar niet zomaar eentje. Kleuters zullen ongetwijfeld op de vlucht slaan voor dit boek, maar oudere kinderen, jongeren en volwassenen zullen meer belangstelling tonen voor de niet zo 'jonge', maar bijzonder rijke prenten van De Graef.
 
Vreemdgaan gaat niet over overspel, maar over vreemde culturen, en over de vragen, de nieuwsgierigheid, de aantrekkingskracht en de angst die daarbij komen kijken. In een dertigtal gedichten gaat Geert De Kockere op zoek naar wat het 'vreemde' te bieden heeft. Jammer genoeg levert zijn zoektocht lauwe tekstjes op: De Kockere blijft oeverloos voortborduren op het titelwoord, dat ik hoe dan ook ongelukkig gekozen vind. Met het woord 'vreemdgaan' op de cover trek je ongetwijfeld de aandacht van heel wat lezers, maar het woordenboek kent enkel een seksuele betekenis aan het woord toe, en die betekenis is in dit boek niet of nauwelijks aan de orde. De spelletjes die de schrijver met het woord speelt, liggen te zeer voor de hand.
 
De gedichten van De Kockere krioelen van de vragen die vreemde culturen oproepen, maar die hier wel heel doordrammend en schools overkomen. Een greep uit het assortiment: "Weet je wat zo vreemd is aan een vreemdeling?", "Kun je weggaan van jezelf en thuiskomen bij een ander?", "Hoe kun je je opsluiten achter dikke muren en tegelijk hoopvol naar de maan kijken?" of "Ik probeer hem te begrijpen. Maar begrijpt hij mij?"  
 
De Kockere gaat in dit boek vooral zeer didactisch te werk. Zijn gedichten missen spontaneïteit, spanning, humor en doorleefde emoties, en de taal is vaak duf en banaal. Toch vind je hier en daar mooie beeldende verzen als: "Slangenbezweerders/ blazen onzichtbare/ draadjes van klanken./ En ze rijgen er slangen aan.// En toeschouwers." Helaas eindigt het gedicht dan weer met de overbodige expliciete regels: "Het is een vreemd spel./ Maar wie speelt met wie?"  
 
Op die manier laat de schrijver heel wat kansen liggen, maar gelukkig tilt Stefanie De Graef het boek naar een hoger niveau, door er een visueel pareltje van te maken. De illustratrice heeft zich voor haar beelden geïnspireerd op de Noord-Afrikaanse cultuur. Met kunstig knip- en plakwerk, uiterst fijne mozaïeken, briefflarden en verf in bijzondere tinten wekt De Graef de Maghreb en de Levant tot leven in je huiskamer. Vijgenbomen, een Noord-Afrikaanse man die zijn thee drinkt, kleurrijke schoenen die wachten voor de moskee, mannen in witte gewaden die in een kring uit dezelfde schaal eten: je krijgt niet genoeg van de sfeervolle kunstwerkjes van De Graef. Met zeer veel respect toont ze aan hoe 'vreemd', maar ook intrigerend een andere cultuur kan zijn. Ook al zijn de gedichten in Vreemdgaan wat aan de magere kant, de illustraties alleen al zorgen ervoor dat het boek de moeite waard is.  
 
Geert De Kockere, Stefanie De Graef: Vreemdgaan, De Eenhoorn, Wielsbeke 2007, 40 p. : ill. ISBN 9789058384034
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri